Prnjavorski SDS traži garancije za MUBEA-u; Tomaš: “Nema neregularnosti”

0
269

Priča oko dolaska njemačke firme Mubea i načina kako se ovom njemačkom gigantu u sektoru auto-industrije omogućava dolazak u Prnjavoru privuklo je pažnju brojnih građana Prnjavora a Gradski odbor SDS-a se pita da li je po strani novi sumnjiv posao od kojeg građani neće imati koristi. Razlog za postojanje sumnje je i kreditno zaduženje od preko 30 miliona maraka koje je dato novoosnovanom komunalnom preduzeću da izgradi halu jednoj takvoj kompaniji te traže odogovore na sve to od gradske vlasti.

Predsjednik GO SDS-a Milan Petrović tvrdi da je tragikomično da se jedna novoosnovana firma zadužuje za nekih 35 miliona maraka a da kako kaže građani nemaju nikakve informacije o tome. Raduje me kada u Prnjavor dolaze investitori ali me ne raduje to da sve rade na pogrešan način .

” Pozivam gradonačelnika da nam objasni kako je to moguće jer sumnjam u iskrene namjere svega toga. Vjerujem da taj projekat ne košta toliko i zato pozivam gradonačelnika i preduzeće Komgrad neka nam pokažu projektnu dokumentaciju. Odgovorno tvrdim da to ne može toliko koštati. Mnogo bi bolje bilo da smo uložili ta sredstva u poslovnoj zoni a ne samo da dajemo jednom preduzeću. Da smo daj novac dali našim ljudima koji posluju ovdje imali bi sigurno bolje poslovne efekte. Plašimo se da će i sada se ponoviti sličan scenario kada se strano preduzeće na kraju pokupilo i odnijelo mašine sa sobom a radnici su ostali na ulici.

Petrović se pita i da li postoji neka garancija da li će ta firma biti ovdje deset godina i da li je to garancija od stane firme koja ima sjedište u Njemačkoj ili kancelarije koja je otvorena u Prnjavoru? Postavlja pitanje i oko budućnosti novoosnovanog preduzeća?

” Postavljam pitanje za gradonačelnika a ono glasi kako će biti iskorišteno novo preduzeće Komgrad i da li će preuzeti poslove KP Park ili će biti iskorišteno jednokratno za podizanje kredita. Postavlja se i pitanje koji su to poslovi koje će preduzeće raditi i da li će samo biti iskorišteno za podizanje kredita i na kraju se ugasiti. Sumnjam da će preduzeće preuzeti poslove KP Park. Ako će se to desiti onda gradska vlast treba da o tome da informiše i radnike KP Park i reći im da više neće biti za njih mjesta u postojećoj firmi”,rekao je Petrović.

Postavlja i pitanje koja vlada daje firmi mogućnost da se zaduži za tolike pare a koja nema nijednu marku prometa kao i to koja vlada može biti garant toj firmi?

” To sam pitanje prije neki dan pokrenuo i tokom zasijedanja parlamenta Srpske. Tražimo da nam se kaže da li postoji sigurnost a sve kako nam se nebi desili senariji firmi iz okruženja. Ministar finansija Zora Vidović tada rekla da je gradski budžet garancija za taj kredit što je suludo. Mislim da niko iole svjestan ne može omogućiti da budžet grada bude garant jednoj firmi u vrijednosti svog cijelog budžeta. Jer kada bi se to desilo šta bi onda bilo sa budžetskim korisnicima ako bi se svo to dalo jednoj firmi. Tražimo i da se gradonačelnik Prnjavora ogradi od takve izjave resornog ministra”,rekao je Petrović.

Potpredsjednik GO SDS-a Milan Aleksić navodi kako je riječ o ozbiljnoj firmi ali da se pregovori oko budućeg poslovanja uvijek moraju voditi tako da neće ići na štetu građana. Navodi i da se na ovakav način šalje loša poruka domaćim investitorima.

” Stavara se utisak da se pojedincima mnogo izlazi u susret dok se drugi zapostavljaju. Nameće se pitanju ako dođe neki sljedeći investitor da li će se isto tako postupati. Isto tako treba se upitati i kakvu na taj način šaljemo poruku postojećim privrednim subjetima koji su već u poslovnoj zoni jer neko ima povlašten položaj. Smatramo da to nije ispravan način. Možemo i razgovarati o kreditnim sredstvima. Ako već imamo kreditna sredstva onda ona trebaju biti uložena da se izgradi poslovna zona u potpunosti. To je neophodno u slučaju da sutra neko od investitora bude dolazio u Prnjavor da mu se pošalje jasna poruka da ima uređen prostor a da je njegovo da kupi prostor po znatno većim cijenama”,rekao je Aleksić.

Tomaš: Ove tvrdnje su neznanje lokalnog SDS-a

Gradonačelnik Prnjavora Darko Tomaš osporava navedene tvrdnje prnjavorskog SDS-a. Dodaje i da je po već spomenutim pitanjima govorio na sjednici gradske skupštine te da je opozicija mogla da ga upita sve šta je željela.

” Sve druge tvrdnje su njihove spekulacije i potreba da se zaustavi razvoj lokalne zajednice. Oni su imali ranije skupštinsku većinu koja je imala sve to za cilj. Pozivam ih da o tome raspravljamo u skupštini gdje je i mjesto za takve priče ali oni od skupštine bježe i od rasprava. Ono što su oni navikli je da se bave nezakonitim radnjama pa misle da i ostali to rade ”,rekao je Tomaš.

Tomaš tvrdi i da tu ne postoji ništa nezakonito i da je riječ o ozbiljnoj investiciji koja će donijeti razvoj Prnjavoru.

TV K3

PODIJELI