Prodaje se stari Zeleni most, nekadašnji simbol Banjaluke

0
415

Stara konstrukcija Zelenog mosta, koja je uklonjena u julu prošle godine, uskoro će se naći na prodaji, rečeno je danas na 41. sjednici Kolegijuma Skupštine grada.

Naime, jedna od 25 tačaka dnevnog reda koje će se naći pred odbornicima na narednoj sjednici Skupštine grada, zakazanoj za 16. oktobar, jeste i Prijedlog odluke o prodaji rashodne metalne konstrukcije starog Zelenog mosta, kao sekundarne sirovine.

Srđan Amidžić, zamjenik gradonačelnika, rekao je da je nakon što je izgrađen novi most grad odlučio da da priliku svim zainteresovanim da kupe metalnu konstrukciju starog Zelenog mosta.

“Stara konstrukcija ima svoju materijalnu vrijednost s obzirom na to da je napravljena od gvožđa. Ne možemo samo nešto što je u vlasništvu grada da sklonimo na stranu, zbog toga smo odlučili da je stavimo u prodaju i ostvarimo određeni prihod u budžetu grada”, rekao je Amidžić.

Stara dotrajala zelena konstrukcija, po čemu je i ovaj most dobio ime, izgrađena je pedesetih godina prošlog vijeka i skoro sedam decenija je spajala naselja Obilićevo i Kočićev vijenac.

Ovo mjesto od juna krasi novi moderni most, sa dvije saobraćajne trake, obostranim biciklističkim i pješačkim stazama, kao i vidikovac, ali mnogi građani i dalje osjećaju nostalgiju prema starom Zelenom mostu, jednom od prepoznatljivih simbola grada na Vrbasu.

Oni koji i dalje osjećaju sentimentalnu povezanost sa prvobitnim Zelenim mostom sada će biti u prilici da kupe njegove ostatke. Pored ove tačke pred odbornicima će se na sjednici Skupštine grada naći i izvještaj o realizaciji Programa korištenja podsticajnih sredstava u funkciji zapošljavanja za 2018. godinu.

“Grad izdvaja značajna sredstva kako za samozapošljavanje, tako i za nabavku osnovnih sredstava za rad privrednika, ali i za opremanje kabineta srednjih stručnih škola radi osposobljavanja stručnog kadra”, rekao je Amidžić.

Pred odbornicima u gradskom parlamentu će se, između ostalog, naći informacija o bezbjednosti saobraćaja na području grada za prošlu godinu.

“Na sjednici Skupštine ćemo razmatrati i više nacrta regulacionih planova, te odluka o produženju zakupa pod posebnim uslovima za više udruženja”, kazao je Zoran Talić, predsjednik Skupštine grada.

Istakao je da će se na skupštinskim zasjedanjima početkom novembra i decembra naći budžet grada, komunalni i programi iz saobraćaja, prvo u nacrtu, a zatim i u konačnoj verziji, te brojni godišnji programi iz više oblasti.

Višenamjenski objekat na Petrićevcu

Zoran Talić, predsjednik Skupštine grada, rekao je da višenamjenski objekat na Petrićevcu ulazi u narednu fazu gradnje, te da bi trebalo da bude izgrađen do kraja iduće godine.

Dodao je da bi gradnja vrtića i mjesne zajednice u okviru ovog objekta trebalo da počne uskoro, nakon što je ovih dana uspješno okončan tender za izbor izvođača radova.

nezavisne

PODIJELI