SNSD će predložiti Vladi da minimalna plata u Srpskoj bude 500 maraka

0
367
Ono što je najavljeno, to je i učinjeno. Vlast u Republici Srpskoj je koncipirala politiku povećanja plata. SNSD će predložiti Vladi da minimalna plata u Republici Srpskoj od 01.01. bude 500 KM, a samim tim prosječna 1000.

Napravili smo razreze u javnoj upravi, obrazovanju, policiji, pravosudju, mimo sudija i tužioca, jer su oni u drugom režimu plata, rekao je predsjednik SNSD-a Milorad Dodik nakon prvog sastanka radne grupe za izradu prijedloga politike povećanja plata koju je na njegov prijedlog formirala ova stranka.

“Plate će biti na ovaj način povećane: One koje su sada 450 odnosno 500 KM, biće povećane 20 odsto. Plate od 500 do 1000 KM biće povećane za 10 odsto. Plate od 1.000-1.800 KM biće povećane 7 odsto i plate preko 1.800 KM budžetskih potrošača biće povećane za 5 odsto”, rekao je Milorad Dodik, predsjednik SNSD-a.

To će zahtijevati da u budžetu za 2020. godinu bude povećanje od 70 miliona KM platnog fonda, samo za ovaj nivo plata. Za povećanje koje je već učinjeno u zdravstvenom sektoru treba obezbijediti na godišnjem nivou dodatnih 24 miliona maraka kako bi se isfinansiralo povećanje plata koji teče od ovog mjeseca.

Od naredne godine na red dolazi i medicinsko osoblje.

“I da će to biti povećanje od recimo za medicinsku sestru dovešće se na platu od 1.100 KM, znači povećanje negdje oko 80 KM, a ljekari specijalisti bi išli na platu 2.073 KM bez dežurstava koji se plaćaju u skladu sa zakonom i obezbjeđuju”, kaže Dodik.

Grupu za izradu prijedloga politike povećanja plata na čelu sa predsjednicom Republike Srpske Željka Cvijanović čine  bivši i sadašnji ministri finansija Zoran Tegeltija i Zora Vidović i premijer Radovan Višković.

Cvijanovićeva kaže da u Republici Srpskoj postoji ekonomska i finansijska osnova za rast plata. Ona je naglasila da je politika Srpske stalno povećanje plata.

“Ova politika koju definišemo treba da pokaže u koliko koraka i na koji način će se vršiti sljedeća postepena povećanja. Politika naša i jeste da se ide u stalno povećanje plata. Naravno nikada nismo povećavali plate i penzije da smo ugrozili sistem i to nećemo uraditi ni ovaj put, mi smo ta povćanja obezbijedili u skladu sa našim mogućnostima i sada su mogućnosti takve da možemo da razmišljamo na takav način”, rekla je Željka Cvijanović, potpredsjednik SNSD-a.

Stav SNSD-a je da će politika plata biti jedna od dominantnih politika kojima će se baviti u narednom periodu kako bi obezbijedili da najbolji mogući način da se zadrži ono što je kvalitetno i što je potrebno javnom sektoru i svim drugim javnim preduzećima.

Danas je utvrđen i Prijedlog rebalansa budžeta Srpske za ovu godinu u iznosi 3,316 milijardi KM, što je za 60,6 miliona KM ili 1,9 odsto više od prvobitno usvojenog budžeta. Najznačajnija povećanja, u odnosu na plan Budžeta, na prihodovnoj strani odnose se na prihode od doprinosa za Penzijsko invalidsko osiguranje za 19 miliona KM, prihode od naknade za priređivanje igara na sreću za 10,4 miliona, prihode od poreza na dobit za 9,8 miliona i prihode od poreza na dohodak za 7,2 miliona KM. Cilj donošenja rebalansa je da se iz viška ostvarenih prihoda omogući realizacija kapitalnih investicija.

PODIJELI