Prodi: Sve države bivše Jugoslavije trebaju postati članice EU

0
638

Evropa nade postala je Evropa straha, izjavio je bivši predsjednik Evropske komisije Romano Prodi u razgovoru za Slovensku televiziju prisjećajući se velikog proširenja EU prije 12 godina kad je u noći na 1. maja sa slovenskim vodstvom obilježio ulazak Slovenije na graničnom prijelazu Gorizia/Nova Gorica.

“Iako je pljuštalo kao iz kabla pa sam imao mokra leđa, to je bio dan prepun emocija i Evropa je tada bila Evropa nade”, kazao je Prodi ocijenivši da je unija od tada nazadovala i postala “Evropa straha i nesigurnosti”, zbog migracijske krize i terorizma, a prije toga i ekonomske krize.

Prodi je ocijenio da je do nazadovanja došlo i zato što su države članice u vrijeme kad im je išlo dobro odnosno “baš zbog toga” zanemarile zajedničke interese i opet preuzele neke nadležnosti Brisela u svoje ruke zbog čega je Evropska komisija danas “vrlo slaba” institucija.

Na pitanje kako će se odvijati proces proširenja EU Prodi je rekao kako ga treba nastaviti i da članice trebaju postati “sve države bivše Jugoslavije i Albanija” dok je prema članstvu Turske bio oprezan.

Turska je postala velika regionalna sila, ali ne mogu zamisliti da će ona voditi pregovore s nekim ko će kao ministar spoljnih poslova Evrope predstavljati cijelu Evropu, naveo je Prodi.

N1

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here