Proglašena vanredna situacija u Republici Srpskoj: Šta to znači?

0
522

Vlada Republike Srpske proglasila je vanrednu situaciju zbog virusa korona.

Ministarka finansija Republike Srpske Zora Vidović rekla je da je Vlada, koja je danas proglasila vanrednu situaciju u Srpskoj zbog pojave virusa korona, krizni štab i sprovodi mjere vanredne situacije.

“Vlada će zasjedati svakog dana i donositi određene mjere koje se moraju poštovati na području cijele Republike. Do sada smo imali probleme u smislu da se u pojedinim opštinama ne zatvaraju objekti kada je to rečeno i slično”, rekla je Vidovićeva na konferenciji za novinare nakon vanredne sjednice Vlade.

Vanredna situacija je proglašena na vanrednoj sjednici Vlade.

Donošenjem ove odluke snage za zaštitu i spasavanje shodno Zakonu o zaštiti i spasavanju u vanrednim situacijama stavljaju se pod komandu Republičkog štaba za vanredne situacije.

Vlada Republike Srpske donijela je Uredbu o vraćanju cijena na prethodni nivo, kojom se utvrđuje postojanje uslova za propisivanje mjera neposredne kontrole cijena na području Republike Srpske.

Uredbom se za pojedine proizvode propisuje vraćanje cijena na prethodni nivo, koje su zatečene u prometu, a koje su važile 5. marta 2020. godine.

Razlog za propisivanje navedene mjere je prevencija i suzbijanje nerealnog utvrđivanja cijena i eventualnog nepoštenog ponašanja pojedinih trgovaca, s ciljem zaštite ekonomskih interesa građana i omogućavanja uredne snabdjevenosti tržišta.

Ministarstvo trgovine i turizma će, u saradnji sa nadležnim inspekcijama, udruženjima potrošača i ostalim nadležnim organima, i dalje vršiti praćenje situacije na tržištu u pogledu snabdijevanja i cijena, te u slučaju opravdanih razloga preduzeti i druge odgovarajuće mjere za svaki oblik eventualnog neprimjerenog ponašanja trgovaca.

Željka Cvijanović, predsjednik RS, rekla je ranije da će tražiti i da Narodna skupština RS u skladu sa svojim ovlaštenjima proglasi vanredno stanje.

“Vanredna situacija znači da se uspostavlja poseban Štab koji vode računa o svim aktivnostima koje su značajne za ovu situaciju i donosiće odgovarajuće mjere i sarađivaće sa nadležnim organima”, rekla je Cvijanovićeva.

Istakla je da će se na ovaj način situacija uozbiljiti, takođe će se stvoriti bolja prohodnost odluka, za koje se sada ne mora više čekati određeno vrijeme da stupe na snagu.

Šta je vanredna situacija?

Vanredna situacija je situacija u kojoj su rizici, prijetnje i posljedice katastrofa, vanrednih događaja i drugih opasnosti za stanovništvo, životnu sredinu i materijalna dobra, takvog obima i intenziteta da njihov nastanak ili posljedice nije moguće spriječiti ili otkloniti redovnim djelovanjem nadležnih organa i slično, zbog čega je za njihovo ublažavanje i otklanjanje neophodno upotrijebiti dodatne mjere, snage i sredstva uz pojačan režim aktivnosti.

/Nezavisne/

PODIJELI