Proizvodnja šipka – Od hobija do unosnog biznisa

0
942

Saša Gavrić iz Prnjavora, po zanimanju profesor fizičkog vaspitanja, prije četiri godine se odlučio da slobodno vrijeme upotpuni proizvodnjom šipka. Na imanju svojih roditelja, u mjestu Drenova, krenuo je sa uzgojem hibridnog šipka, a za ovu vrstu zasada odlučio se kaže, jer nije bio pretjerano zastupljen na ovom području.

Iz hobija, posao se polako razvio u ozbiljniju priču i otišao u sasvim drugačijem pravcu od prvobitne ideje našeg sagovornika.

“Početak je bio težak, kao i svaki drugi, bilo je problema u nabavci sadnica, određivanja agrotehničkih mjera, ali evo, nakon skoro četiri godine truda, očekujemo ozbiljniji prinos” kazao je ovaj vrijedni domaćin za Radio Prnjavor.

Na imanju se nalazi oko hiljadu sadnica, zasađenih na dvije parcele, a od vrste zasada mladica zavisi i rod šipka.

“Ako su sadnice jednogodišnje, do prvog roda čekate dvije godine, a ako sadite dvogodišnje biljke, onda se za dvije godine može očekivati do kilogram roda po sadnici” pojašnjava Gavrić.

Vrsta koju je ovaj domaćin posadio zove se Ideal smit, a predstavlja hibrid divljeg šipka, dok pitomi zapravo i ne postoji.

Razlika između hibridnog i divljeg šipka je u tome što je plod za nijansu veći, istog je oblika, a njegove bodlje su mekše i rjeđe od divlje biljke, što je čini pogodnijom za rezidbu i branje plodova.

“Branje  zahtijeva puno vremena, a ukoliko uspijete za sat vremena da uberete pet kilograma šipka, smatra se da je to veoma dobar rezultat. Ipak, to je tek pola posla u ovoj proizvodnji. Obrane plodove premo, sušimo i tek onda prelazimo u fazu proizvodnje. Najlakše je svježe plodove prodati, ali nije neka cijena pa se borimo da od njih napravimo što više proizvoda, jer je cijena gotovog proizvoda od šipka mnogo realnija” dodaje Gavrić.

Ove godine planirana da proizvodnja do 500 kilograma džema od šipka, koji predstavlja svojevrsnu poslasticu, jer se kuva bez aditiva, a proces njegove pripreme je veoma dug.

Osim džema, drugi finalni proizvod biće čaj od sušenog šipka, koji se može kuhati i tri puta, što se za čaj iz vrećice svakako ne može reći, a ukus i aroma su mu itekako posebni.

Parcele zasađene hibridom šipka su ograđene, kako zečevi i srneća divlječ ne bi pravili štetu u zimskom periodu, kada ostanu bez hrane, dok parazita i drugih oboljenja na zasadima za sada nije bilo, a jedini tretman koji se primjenjuje je prskanje koprivom.

Berba šipka traje od prve polovine septembra, pa do prvog mraza, a  našem sagovorniku želimo uspješnu i rodnu godinu i vjerujemo da će se o džemovima sa ove plantaže, daleko čuti. /Marijan Popadić- Radio Prnjavor/

 

 

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here