Promene STRANAČKIH DRESOVA u Skupštini Prnjavor: Odbornik Savko Tubak napustio stranku

0
724

Odbornik u Skupštini opštini Prnjavor Savko Tubak napustio je Socijalističku partiju, ali će i dalje biti deo skupštinske većine. On je za „EuroBlic“ istakao da se na taj potez odlučio zbog neslaganja sa politikom SP na lokanom nivou i nespremnosti da se osveže partijski redovi mlađim kadrom.

Tubа kaže da je član SP od 1993. godine, ali da su za skromne izborne rezultate stranke u Prnjavoru poslednjih godina krivi isključivo sekretara OO SP Milenka Savića, predsednika odbora Ranka Vukajlovića i potpredsednika Radu Radonjića.

 – Sa grupom istomišljenika insistirao sam na podmlađivanju strnačkog rukovodstva i na pružanju šanse mladim i obrazovanim, ali u tome nismo uspeli – rekao je Tubak.

On ne poriče da predlozi i politika koju je zagovarala ova grupa nisu dobili većinu na strančkim izborima, ali smatra da je to dovelo do nezadovoljstva velikog dela članova, među kojima i u OO SP.

– Rukovodioci su formirali listu na koju su sebe stavili na vrh, ne poštujući ni izborne rezultate drugih članova. Nakon lokalnih izbora partija je imala polovičan uspeh osvojivši jedan mandat. Dobio sam, ipak, najviše glasova i postao odbornik – pojasnio je Tubak.

Tvrdi da je njegov uspeh loše primljen u SP u Prnjavoru, čak omalovažen, apostrofirajući prozvane rukovodioce i njihove istomišljenike.

Takođe, podseća da su Savić, Radonjić i Vukajlović zajedno osvojili identičan broj glasova kao on sam.

– Osam članova OO SP žalilo se Izvršnom odboru SP, smatrajući da rukovodstvo treba podneti ostavku zbog lošeg rezultata. U pregovorima tokom formiranja sadašnje vlasti mene su pokušavali ostaviti po strani, izvan tog procesa, na šta sam više puta ukazivao – precizirao je Tubak.

Do neslaganja je navodno došlo i zbog nesporazuma u vezi podele vlasti i privilegija, posebno stranačakog zapošljavanja.

Tokom glasanja u organima SP, Tubak je sa još sedmoro članova OO izgubio političku bitku, a time i pozicije u stranačkom rukovodstvu.

Nije pomogla ni žalba Glavnom odboru SP, a Ranko Vukajlović je na nedavnim izborima za predsednika OO u Prnjavoru ponovo pobedio.

U prnjavorskom SP su potvrdili da su nesporazumi sa Tubakom starije prirode, a da odluku o njegovom istupanju ne žele suviše komentarisati.

– On je hteo da odlučuje o mnogim pitanjima što nije imalo smisla. Savko se morao pridržavati Statuta i Poslovnika stranke, što nije bio slučaj. Konstantno je zastupao tezu o potrebi podmlađivanja stranke, mada i on pripada starijoj generaciji. Mladi primarno žele u SNSD i SDS, gde se njihovim ambicijama pre i lakše može udovoljiti – smatra Vukajlović, napominjući da je SP iznedrila Tubaka, a ne on SP.

Tematska sednica

Predsednik OO SP Ranko Vukajlović kaže da je neophodna tematska sednica SP, kako bi se rešili nesporazumi i odredili jasni politički stavovi po pitanjima na koja ukazuje Tubak.

Procedure, posebno prilikom biranja rukovodstva smatra demokratskim i u skladu sa stranačkim aktima.

Podsećamo, Vukajlović je krajem januara izabran za predsednika Opštinskog odbora SP a na toj dužnosti je devetu godinu.

Milan Pilipović – Blic

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here