„Pronija“ Prnjavor: Završno festivalsko veče okupilo oko 200 mladih folkloraša (FOTO)

0
423

Gradsko kulturno- umjetničko društvo /GKUD/ „Pronija“ Prnjavor večeras je u Domu kulture ugostilo oko 200 učesnika 17. Međunarodnog dječijeg folklornog festivala „Mladost“.

Predsjednik „Pronije“ Ljubiša Sibinčić rekao je u izjavi Srni da društvo tradicionalno u ovo vrijeme održava svoju smotru dječijeg narodnog stvaralaštva, pa se i završno veče Međunarodnog festivala odlično uklopilo u planirane aktivnosti.

„Drago nam je što su naši sugrađani imali priliku vidjeti i uživati u svoj šarolikosti kulture, muzike i plesa“, rekao je Sibinčić.

On je precizirao da su učešće u programu večerašnjeg koncerta uzeli češki „Svetlovanek“ Bojkovice, KUD „Prva Petoletka“ Trstenik, ANIP „Mladost“ Zalužani, KUD „Jajce“ Jajce, UPKD „Taras Ševčenko“ Prnjavor, KUD „Grmeč“ Drinić, dok se „Pronija“ predstavila nastupom škole folklora, pionirskog ansambla i sekcije iz Srmtića.

Marinko Dobraš, direktor Ansambla narodnih igara i pjesama /ANIP/ “Mladost“ Zalužani koji je organizator Festivala, rekao je da se zahvaljujući dobroj saradnji sa GKUD „Pronija“ završno veče festivala održava u Prnjavoru, kao i da su tokom proteklih pet festivalskih dana svoje koreografije, igračko i pjevačko umijeće prikazala folklorna društva iz Češke, Srbije, Hrvatske, Republike Srpske i F BiH.

„Na festivalu su nastupala djeca uzrasta od 6 do 16 godina sa kojima je pravo zadovoljstvo raditi jer su na sceni prirodni, spontani, ne znaju za strah i tremu. Svojim ponašanjem i stavom pokazuju kako bismo se i mi odrasli trebali ponašati“, rekao je Dobraš za Srnu.

Dobraš je podsjetio da su tokom održavanja 17. Međunarodnog dječijeg folklornog festivala “Mladost” gostujući ansambli imali priliku posjetiti i sve znamenitosti Banjaluke, manastir Krupu i vodenice na rijeci Krupi, učestvovali su u slikarskim radionicama za djecu na temu narodnih nošnji, a tokom jučerašnjeg seminara folklora učili su nove igre.

Tamara Stojanović

PODIJELI