Propala sjednica Predsjedništva, Ivanić ostao sam!

0
1213

Vanrednu sjednicu Predsjedništva BiH prvi je napustio Bakir Izetbegović, a potom i Dragan Čović. 

Sjednice je bilo, ali ne i odluka u vezi sa revizijom presude, na kraju je zaključio Predsjedavajući Mladen Ivanić. Bio je to možda i poslednji pokušaj da se priča vrati tamo gdje joj je mjesto, ali umjesto toga BiH se nalazi na vrhuncu vainistitucionalnog djelovanja, poručuje Ivanić. I da se Predsjedništvo kojim slučajem danas izjašnjavalo o reviziji, kaže, teško da bi bilo odluke.

“Ja bih bio protiv takve odluke, on za , a gospodin Čović uzdržan. Zato je napuštanje ustvari, pokušaj da se kaže da sjednice nije ni bilo. Sjednice je bilo, sva trojica su bili pristni, ali nije bilo odlučivanja”, kazao je Mladen Ivanić, predsjedavajući Predsjeništva BiH.

Još jednom će o svemu, između ostalog  i o današnjoj sjednicu, Mladen Ivanić obavjestiti Međunarodni sud pravde u Hagu. Ponavlja da niko ne može da u  ime BiH podnosi zahtjeve Međunarodnom sudu. Bez obzira na ranije odluke Predsjedništva BiH, koje su Sakibu Softiću dale legitimet, a koje po svemu sudeći i nisu nikada objavljene u službenom glasniku. Odmah nakon Ivanića na pres konferenciji je svoje rekao i Bakir Izetbegović. Napustio je sjednicu, jer smatra da nije pripremljena po poslovniku, a i dalje tvdi da nema potrebe da se o reviziji izjašnjava kolektivni šef države.

“Jedina pravno zasnovana odluka o kojoj smo se danas mogli izjašnjavati, bila bi ona kojom se eventualno oduzimaju ili ograničavaju ovlaštenja agentu, ali gospodin Ivanić je odbio da definiše prijedlog odluke u tom smislu. Gospodin Čović je odlučio da napusti sjednicu kako ne bi došlo do preglasavanja u Predsjedništvu”, kazao je Bakir Izetbegović, bošnjački član Predsjedništva BiH.

Izetbegović tvdi da je revizija zatražena pred istek roka, jer su se pojavili novi dokazi i to u procesu Ratku Mladiću. Međutim ne radi se presuđenim činjenicama o čemu lider SDA i bošnjački član Predsjedništva  danas nije govorio. Nije mogao da se sjeti  imena fondacije iz koje se finansira process revizije, ali je molio za razumjevanje.

O daljem funkcionisanju bh. Predsjendništva Izetbegović nije mnogo govorio, ali bi, kaže, izlazak iz vlasti predstavnika iz Republike Srpske bio uzrok krize u BiH . Predsjedavajući Mladen Ivanić ponavlja da  narednih dana svima treba hladna glava,  ali i da krizu nisu izazvali srpski predstavnici u Sarajevu.

“Veliko je pitanje šta će sada uslijediti, veliko je pitanje kada će Predsjedništvo moći ponovo sjesti i sa kojim temama i kojom vrstom odlučivanja. Sa svoje strane ja ću učiniti sve da sistem funkcioniše, ali nisam ga ja napravio krizom. Zaista nisam napravio krizu, želio sam da institucije o svemu ovome odlučuju. Nije uspjelo”, rekao je Mladen Ivanić, predsjedavajući Predsjedništva BiH.

Zanimljivo je da se nakon današnje sjednice novinarima jedini nije obratio hrvatski član Predsjedništva BiH. Dragan Čović je izbjegao brojne kamere, uz poruku da će se oglasiti u ponedjeljak.

atv

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here