Dačić: Potezom Izetbegovića se čitav region vraća u prošlost

0
717
Београд - Дачић - прес1

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je da će Srbija preduzeti sve mjere da zaštiti svoje i interese srpskog naroda u BiH.

Dačić je istakao da je potez bošnjačkog člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića, na čiju je inicijativu podnesen zahtjev Međunarodnom sudu pravde u Hagu za pokretanje procesa revizije presude protiv Srbije, bez saglasnosti Predsjedništva BiH, u dubokoj suprotnosti sa nastojanjima da se ostvari sveobuhvatno pomirenje u regionu.

“Time se ugrožava ne samo stabilnost BiH, već čitavog regiona, koji se ponovo vraća u prošlost, umjesto da na pragmatičan način, zasnovan na zajedničkim interesima, bude okrenut budućnosti”, rekao je Dačić tokom razgovora sa generalnim direktorom Evropske komisije za proširenje Kristijanom Danijelsonom.

Dačić je naglasio da Srbija duboko žali zbog ovakvog razvoja događaja, saopšteno je iz Ministarstva spoljnih poslova Srbije.

On je naveo da je Srbija posvećena regionalnoj saradnji i očuvanju regionalne stabilnosti, ali je ukazao da je potrebno da drugi regionalni akteri djeluju na isti način.

“Srbija svojom politikom prema BiH u proteklom periodu nije ničim doprinijela u negativnom smislu, već je, upravo suprotno, činila sve da unaprijedi sveukupne odnose sa BiH”, podvukao je Dačić.

On je poručio da će Srbija ostati dosljedna svojoj politici dobrosusjedskih odnosa i pomirenju u regionu, ali neće dozvoliti nikakva poniženja ili akte neprijateljstva prema srpskom narodu.

Dačić se osvrnuo i na situaciju u Hrvatskoj i rekao Danijelsonu da je Srbija u više navrata morala da reaguje na evidentne pokušaje revizionizma ustaške i fašističke politike koja je sprovođena u NDH, a koje prati odmazda prema svemu što je srpsko i koje, kako je dodao, hrvatske vlasti ne sprečavaju.

Ministar spoljnih poslova Srbije je istakao da to nije pitanje samo odnosa prema pripadnicima srpskog naroda koji žive u Hrvatskoj, već prije svega vrijednosti i principa koje jedna zemlja članica EU mora da poštuje jer su oni utkani u samu srž Unije.

U saopštenju se navodi da je u razgovoru još jednom potvrđeno da je budućnost Srbije u EU i da reformski proces i aktivnosti koje Vlada Srbije sprovodi, idu u dobrom pravcu.

“Istaknuto je obostrano zadovoljstvo što će 27. februara, na Petoj međuvladinoj konferenciji EU-Srbija, biti otvorena još dva pregovaračka poglavlja, poglavlje 20 (industrijska politika i preduzetništvo) i poglavlje 26 (obrazovanje i kultura), koje će istovremeno biti i zatvoreno. Dinamika pristupnog procesa Srbije ocijenjena je kao stabilna, jer ćemo uskoro imati otvorenih osam pregovaračkih poglavlja, dok će dva poglavlja biti privremeno zatvorena”, dodaje se u saopštenju.

Na sastanku je razgovarano i o nastavku evropskih integracija i otvaranju novih poglavlja u narednom periodu, a Dačić je naglasio da Srbija očekuje da se pristupni proces nastavi i ubrza u narednom periodu, jer je pokazala visok reformski kapacitet i raspolaže jakim administrativnim kapacitetima.

“Dačić je ukazao da je dugoročno neodrživ i kontraproduktivan pristup da se naš napredak u pristupnim pregovorima primarno vrednuje kroz napredak u dijalogu Beograda i Prištine, čiji uspeh zavisi od spremnosti obe strane da deluju u interesu stabilnosti. Na taj način, umanjuje se značaj sveukupnih reformi koje se sprovode u procesu pristupanja i veći značaj daje političkim pitanjima”, navodi se u saopštenju.

Na sastanku je razgovarano i o predstojećem Samitu o zapadnom Balkanu, koji se u okviru “Berlinskog procesa” održava u Trstu 12. jula.

Dačić je informisao Danijelsona o aktivnostima koje se sprovode u okviru “Agende povezivanja”, saradnje mladih u regionu, kao i o inicijativi da se na Samitu razgovara o jačanju integracije u regionu na ekonomskom planu.

(Srna)

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here