Propao Izborni zakon ali se ne odustaje

0
452

Nadamo se da iz Evropske narodne partije nećemo dobiti crveni karton, poručuju iz HDZ-a nakon najave da bi najveća grupacija stranaka mogla isključiti HDZ i SDA iz svojih redova.

Prijetnja je stigla nakon što je u BiH propao i posljednji pokušaj dogovora oko izmjena Izbornog zakona, pred raspisivanje oktobraskih izbora, što je dovodi na prag velike krize. Na sve je komentar imao i Žozef Dol, lider Evropske narodne partije.

“Ukoliko ne dođe do dogovora, uzrokovaće velike posljedice. Stranke će oštetiti svoj kredibilitet pred narodom, narušiće put ka Evropskoj uniji i imaće posljedice unutar same Evrospke narodne partije”, kaže Dol.

Dol je i ranije bio jedan od žestokih kritičara domaćih lidera, a nedavno je rekao da mu je nakon niza sastanaka u Sarajevu jasno zašto mladi ljudi odlaze iz BiH.

Ako je neko pažljivo posmatrao napore, vidjeće da smo dali sve od sebe da se riješi pitanje Izbornog zakona, poručuju iz HDZ-a. Ukoliko ne bude dogovora, nece biti moguće konstituisati federalni dom naroda, pa će u blokadi nakon oktobasrkih izbora biti većina institucija u Federaciji.

“Mi smo nudili rješenja, koja nisu prihvatali u SDA”, kaže Bariša Čolak iz HDZ-a.

Umjesto dogovora oko Izbornog zakona, koji bi otklonio sve sumnje da će rezultati biti i implementirani, lideri su se odlučili da zatraže mišljenje Venecijanske komisije. Iako u HDZ-u tvde da nema više vremena za izmjene zakona, jer će izbori da budu raspisani za tri dana, u SDA ne misle tako.

“Mi tu nismo ni u kakvom cajnotu kako to neki predstvaljaju. Izbori idu, a ove izmjene se mogu usvojiti sve do oktobarskih izbora”, tvrdi lider SDA Bakir Izetbegović.

Na posljednjem sastanku sa amaričkom ambasadorkom i šefom delegacije Evrospke unije u Sarajevu nije postignut.
Lideri su trebali da riješe prije svega način izbora delegata u federalnom domu naroda, ali i da eliminišu mogućnost da jedan narod drugom bira predstavnike. Nismo učestvovali u pregovorima, jer nas je neko namjerno zaobišao, kao da se nas to navodno ne tiče, poručuje predsjednik Republike Srpke Milorad Dodik.

dodik-izborni-zakon

“Znate da smo u Domu naroda koje je ključno pitanje tamo, zainteresovani i mi, jer tamo nikada nije bila popunjena delgacija u Domu naroda od strane Srba”, kaže Dodik.

Cetralna izborna komisije u utorak bi trebalo da raspiše izbore, a sva priča oko izmjena Izbonog zakona, tačnije odredbi koje je osporio Ustavni sud BiH u slučaju Ljubić trebalo je već da bude završena. Propalo je na desetine pokušaja u Sarajevu, a nije pomoglo ni učešće predstavnika međunarodne zajednice, dok su iz OHR-a još jednom rekli da neće nametati rješenja.

atv

PODIJELI