Vidović: MUP da se žali na oslobađajuću presudu Tompsonu

0
322
????????????????????????????????????

Javni pravobranilac Hrvatske Lora Vidović očekuje da će policija uložiti žalbu na odluku prekršajnog sudije u Slunju, koji je Marka Perkovića Tompsona oslobodio odgovornosti za uzvikivanje ustaškog pozdrava “Za dom spremni” na koncertu u Slunju 5. avgusta prošle godine.

“Nadam se da će ovlašteni podnosilac žalbe postupiti u zakonskim okvirima i na osnovu prakse Visokog prekršajnog suda i Ustavnog suda”, rekla je Vidovićeva.

Sudija u ovom predmetu je prihvatila da je ustaški poklič sastavni dio Tompsonove pjesme “Čavoglave” i u njenom izvođenju nije našla elemente prekršaja protiv javnog reda i mira.

Portal “Jutarnji.hr” prenosi da je prvi stav hrvatskog MUP-a, nakon presude, bio da ne bi trebalo da žale na prvostepenu odluku.

Međutim, bez ulaganja žalbe, viša pravosudna tijela nemaju priliku da donose odluku i ujednačavaju sudsku praksu.

Javni pravobranilac Hrvatske je u izvještaju za 2017. već navela da je Visoki prekršajni sud već zauzeo stav o nedopustivosti /neo/ustaške ikonografije i pozdrava, a na isti način se o korištenju fašističkih simbola izjasnio i Ustavni sud.

Prekršajni sud u Slunju oslobodio je 2. maja kontroverznog hrvatskog pjevača Marka Perkovića Tompsona optužbi za remećenje javnog reda i mira zbog ustaškog pozdrava “Za dom spremni!” na koncertu u Slunju.

Sud je odlučio da Tompson nije podsticao mržnju ovim pokličem tokom izvođenja pjesme “Bojna Čavoglave” na koncertu 5. avgusta prošle godine na proslavi “Oluje”.

(Srna)

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here