Prosječne plate RASTU SAMO U STATISTIKAMA: Radnici u BiH od svog rada NE MOGU DA ŽIVE

0
691

Prosječna plata u BiH u proteklih 10 godina povećana je za manje od 100 KM, a potrošačka korpa za skoro 500 KM!

Zbog toga su ohrabrujuće najave da će u Republici Srpskoj prosječna plata prvi put premašiti 900 KM, te da bi ona mogla rasti i na više od 1.000 KM primjenom novog Zakona o podsticajima privredi, koji stupa na snagu 1. jula.

Problem je, međutim, to što prosječne plate rastu samo u statistikama, jer radnici i njihove porodice i dalje žive isto ili gore, jer troškovi života drastično rastu.

Ali, sindikalisti upozoravaju da prosječna plata nije dovoljna da pokrije ni trećinu potreba domaćinstva, s obzirom na to da potrošačka korpa iznosi 1.894 KM.

S druge strane, u FBiH prosječna mjesečna zarada je 915 KM. Ali, veliki je problem što na hiljade radnika zaposlenih na građevini, u trgovini i ugostiteljstvu radi za 500 KM zato što nije definisana minimalna plata. Tome treba dodati i da je potrošačka korpa čak 2.074 KM.

– Tražimo da minimalna plata bude 630 KM, bez toplog obroka, prevoza i regresa. Da je tako, prosječna plata bi bila dva puta toliko, dakle premašila bi 1.200 maraka. Međutim, Vlada FBiH nije ispoštovala ni zaduženje koje joj je dao Parlament da sazove sjednicu Ekonomsko-socijalnog savjeta i definiše minimalac. Da jeste, mi bismo u septembru imali prosječnu platu veću od 1.000 KM – istakao je Selvedin Šatorović, predsjednik Saveza samostalnih sindikata BiH.

On tvrdi da radnici u BiH ne mogu živjeti od svog rada, jer je potrošačka korpa tri puta veća od prosječne plate.

Da je položaj radnika u našoj BiH nezavidan, slaže se i Adnan Smailbegović, predsjednik Udruženja poslodavaca FBiH.

Komentarišući najave da će u RS plate porasti, Smailbegović navodi da je u Srpskoj različit sistem obračuna, jer su im topli obrok, regres i prevoz neoporezivi te im ove naknade ulaze u iznos plate.

Uplaćeni doprinosi

– Što je u RS 900, u FBiH je 1.100 KM. Ali, pozitivno je da pripremaju podsticaje privredi. Država će im vratiti do 70 odsto uplaćenih doprinosa i time podstaknuti povećanje plata. Ali, opasnost je da taj podsticaj bude kratkoročan, a kad se jednom poveća plata, ne može se smanjiti. Takvo je iskustvo – rekao je Smailbegović.

Gdje su najniže plate

Mersiha Beširović, predsjednica Sindikata trgovine BiH, rekla je za Avaz da su najniže plate u građevinarstvu i uslugama. Međutim, tvrdi da i u trgovini iznosi nepunih 700 KM prosječno.

Brojke

916 KM neto plata u FBiH

903 KM neto plata u Srpskoj

2.074 KM visina potrošačke korpe u FBiH

1.894 KM visina potrošačke korpe u RS.

(Srpskainfo)

PODIJELI