Protest zbog skuplje putarine u Albaniji, zapaljena naplatna stanica

0
324

Na današnjem protestu zbog skuplje putarine u Kukešu u Albaniji došlo je do sukoba između policije i demonstranata, a tom prilikom je povrijeđeno 13 policajaca i nekoliko demonstranata. Zapaljena je naplatna stanica.

Ministar unutrašnjih poslova Albanije Fatmi Džafaj rekao je da je 13 policajaca povrijeđeno, a tamošnji mediji navode da je povrijeđeno i nekoliko demonstranata. Ministar je dodao da se među demonstrantima našlo i nekoliko osoba sa “kriminalnom prošlošću”.

Kilometarska kolona automobila se napravila na auto-putu u Albaniji zbog protesta organizovanog povodom povećanja naplate putarine.

Tokom protesta došlo je do sukoba demonstranata i policije, a zapaljena je i naplatna rampa.

Kako javlja portal Top čenel, demonstranti nisu dali vatrogascima da priđu naplatnoj stanici. Albanski premijer Edi Rama rekao je da će nasilje nad imovinom i policijom biti kažnjeno.

“Počinioci nasilja i oni koji su im bili inspiratori neka ne misle da će trijumfovati nad zakonom”, kazao je Rama, prenosi Rojters.

Lider Demokratske partije Albanije Ljuljzim Baša poručio je vladi da ljude na sjeveru Albanije izuzme od putarina i da ih smanji, nazvavši današnje proteste reakcijom na “nepravdu i nasilje vlade”.

Navodi se da je kosovski premijer Ramuš Haradinaj nove cijene putarina ocijenio “preteranim”.

AP je objavio da su albanske vlasti ove nedjelje započele probnu naplatu putarine koju će vozači plaćati od 2,5 do 22,5 evra, kao i da je ovaj auto-put dug 110 kilometara i kosovski turisti koriste za odlazak na more u Albaniju.

Kosovske kamiondžije odvezle su u srijedu 150 praznih kamiona na prelaz Morina ka Albaniji, u znak protesta zbog odluke albanskih vlasti da 15. aprila počnu sa naplatom putarine na tom auto-putu.

Kako je naveo prištinski list Koha ditore, kamiondžijama koji su nosili transparente poput natpisa upućenog vlastima Albanije “Mi ne ukidamo granice, mi ih podižemo”, pridružile su se desetine trgovaca iz Albanije sa sopstvenim kamionima, pa je protestna kolona bila dugačka nekoliko kilometara.

(Tanjug, RTS)

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here