Lončar: Od ponedjeljka obavezna nova vakcina za djecu

0
490

akcina protiv bakterije pneumokoke će od ponedjeljka, 2. aprila, u Srbiji biti u obaveznom kalendaru vakcinacije.

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar je rekao da je nabavljeno 165 hiljada doza, da je vakcina distribuirana i da sve ide o trošku države.

Lončar je istakao da svake godine u svijetu umre oko 1,6 miliona ljudi od te bakterije koja izaziva tešku upalu pluća, te da su to mahom djeca mlađa od pet godina.

On je za Radio-televiziju Srbije rekao da neke zemlje u okruženju (BiH, Hrvatska, Makedonija, Rumunija) još nemaju tu vakcinu u obaveznoj primjeni.

Lončar je objasnio da su OPV vakcine kojima je 29. marta isticao rok trajanja tog dana i povučene iz upotrebe, a da su 30. marta stigle nove količine i da mogu nesmetano da se daju.

“Međutim da ne bismo dolazili u situaciju da zavisimo od velikih proizvođača, ulažu se napori da se što više vakcina proizvodi u Srbiji i da se osposobi “Torlak””, rekao je Lončar.

Govoreći o problemu malih boginja i najavi stručnjaka da dolazi period kada one neće biti toliko aktivne, Lončar je rekao kako nije za pristup da “će se nešto samo od sebe desiti zbog boljeg vremena”.

Lončar je naveo da je podneseno 1.256 zahtjeva za pokretanje prekršajnih prijava protiv roditelja koji nisu vakcinisali djecu.

(Srna)

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here