Protiv Jeremića – SAD, Velika Britanija, Ukrajina i Novi Zeland

0
1241

Negativne glasove srpskom kandidatu za generalnog sekretara UN Vuku Jeremiću u drugom krugu glasanja u Savjetu bezbjednosti dali su SAD, Velika Britanija, Ukrajina i Novi Zeland, pišu beogradske “Večernje novosti”.

Pozivajući se na nezvanične informacije, list navodi da je London na prošlom izjašnjavanju 21. jula bio uzdržan i napominje da je negativan poen Novog Zelanda očekivan jer ta država ima svog kandidata za generalnog sekretara UN.

Na vrhu tabele ostao je Antonio Gutereš sa 11 pozitivnih glasova, tri više od Jeremića, ali je Portugalac ovog puta dobio i dva negativna poena, za razliku od prvog glasanja kada nije imao nijedan.

List navodi da je u drugom glasanju za petama srpskom kandidatu bila Argentinka Suzana Malkora, koja slovi za američkog favorita. Ona ima isti broj pozitivnih, ali dva negativna glasa više.

Dok je Jeremić popravio svoj rejting, skočivši sa trećeg na drugo mjesto, direktor Uneska, Bugarka Irina Bokova je sa treće pozicije, koju je dijelila sa Jeremićem, pala na petu.

Podbacio je i Slovenac Danilo Tirk, koji je skliznuo sa drugog mjesta i sada je četvrti.

Šesti je kandidat Makedonije Srđan Kerim, a slijede Novozelanđanka Helen Klark, Kostarikanka Kristijana Figeres, Crnogorac Igor Lukšić, Slovak Miroslav Lajčak i Moldavka Natalija Herman.

“Sputnjik” je juče objavio da je u drugom krugu glasanja u Savjetu bezbjednosti UN Jeremić dobio osam pozitivnih glasova zemalja članica tog tijela, četiri negativna, što je za jedan manje nego u prvom krugu, i imao je tri uzdržana glasa.

Jeremić je sada, zapravo, na prvom mjestu one grupe za koju je originalno i bilo zamišljeno da će dati generalnog sekretara — a to je region Istočne Evrope.

Savjet bezbjednosti bi kroz nekoliko krugova neformalnog glasanja trebalo da dođe do jednog kandidata, kojeg će preporučiti Generalnoj skupštini UN.

U slučaju da među članicama Savjeta bezbjednosti ne bude postignut konsenzus oko predloženog kandidata, pred 193 članice Generalne skupštine izaći će više njih.

Izbor novog generalnog sekratara UN, koji će na toj poziciji naslijediti Južnokoreanca Ban Ki Muna, trebalo bi da se završi do novembra godine.

srna

PODIJELI