PROTJERIVANJE DIPLOMATA, ZAPLJENA IMOVINE, SANKCIJE NA URANIJUM…?

0
1151

Rusija će protjerati 35 američkih diplomata, maksimalno ograničiti broj radnika diplomatske misije SAD i, moguće, zaplijeniti određenu američku imovinu u zemlji, ako predsjednik SAD Donald Tramp potpiše paket sankcija protiv Rusije.

“Komersant”, pozivajući se na izvore u Ministarstvu spoljnih poslova, piše da bi ruske vlasti mogle da zaplijene kompleks vikendica Ambasade SAD u moskovskom Srebrnom boru, kao i američka skladišta.

Mediji navode listu ograničenja za SAD, koje Rusija može da uvede.

SAD su zavisne od isporuka ruskog obogaćenog uranijuma za atomske centrale, ali i titanijuma /Amerika je i najveći uvoznik/ – više od trećine potreba avio-kompanija “Boing” podmiruje upravo iz Rusije.

Najveću štetu od ruskih kontrasankcija mogle bi imati američke kompanije koje posluju u Rusiji – na tržištu hrane i u IT sektoru.

Razmatra se mogućnost i nesimetričnog odgovora. Tako, Moskva može da odbije saradnju sa Vašingtonom po važnim pitanjima za SAD, kao što je jačanje mjera pritiska na Sjevernu Koreju.

Predstavnički dom Kongresa SAD usvojio je Zakon o sankcijama protiv Rusije, Irana i Sjeverne Koreje.

Ako Senat usvoji, a Tramp potpiše nove sankcije, one bi mogle da budu najveće te vrste od početka 2014. godine, kada je zbog događaja na Krimu, u Ukrajini i takozvanog “miješanja Rusije” u izbore u SAD usvojen čitav paket mjera protiv ruskih državljana i kompanija, prenosi “Sputnjik”.

PODIJELI