Prva licitacija na Ergeli “Vučijak”: Veliko interesovanje za lipicanere

0
252

Na Ergeli “Vučijak” u Prnjavoru sutra će biti održana prva od tri licitacije na kojim će na prodaju biti ponuđeno više od 30 lipicanera, a interesovanje za ove graciozne konje je ogromno.

“Za divno čudo, dosta ljudi pita za lipicanere. Doduše, imamo lijepa grla. Zovu nas i stanovnici iz Hrvatske i Srbije. Iz Srbije ima dosta interesovanja. Pritom, baš jutros me je kontaktirao jedan Hrvat i interesuje se mogu li se konji prevesti preko granice. Šta će donijeti srijeda, vidjećemo”, rekao je juče za “Nezavisne novine” Miroslav Milanković, direktor Ergele “Vučijak”.

Prema njegovim riječima, trenutno, sa podmlatkom, imaju oko 130 grla, a u slučaju da uspiju prodati ove koji su predmet licitacije, ostaće ih oko stotinu.

“Najjeftiniji lipicaner je 600 maraka. U pitanju je grlo bez porijekla, odnosno žensko grlo kojem ne znamo oca. Cijene sežu do 5.000 KM. Riječ je o starosnoj dobi od godinu i po do 20 godina”, rekao je Milanković.

Licitacija će biti održana sutra u 11 časova, po principu “viđeno – kupljeno”.

“Sav prikupljeni novac biće uložen u dalji razvoj ove ergele”, rekao je Milanković, te dodao da će lipicaneri koji sutra ne budu našli kupca biti ponuđeni na iduće dvije licitacije, koje će biti organizovane u narednim mjesecima.

U pitanju su, inače, izuzetno radni konji, zdravi i otporni, a mogu se koristiti za paradu ili jahanje. Lako ih je učiti, a DNK analiza, koja je urađena u Beču, pokazala je da su u pitanju čistokrvni lipicaneri.

Podsjetimo, stanje u nekada posrnulom preduzeću, iz kojeg su prije desetak godina pristizale potresne fotografije iscrpljenih i neuhranjenih konja, danas je neuporedivo bolje. Konji izgledaju izuzetno – više ne gladuju, te imaju zdravstvenu zaštitu. O lipicanerima se brine 16 radnika.

Ergela “Vučijak” osnovana je u aprilu 1946. godine, a formirana je za potrebe narodne vojske. Ime je dobila po obližnjem istoimenom uzvišenju.

Nakon likvidacije AD “Vučijak”, odlukom Vlade Srpske osnovana je Javna ustanova Ergela “Vučijak”, s ciljem staranja i očuvanja genetskog potencijala lipicanske rase konja.

nezavisne

PODIJELI