PRVA PRIVATNA TELEVIZIJA U SRPSKOJ POČINJE DIGITALNO EMITOVANJE

0
1597

Generalni direktor Radio-televizije Republike Srpske /RTRS/ Draško Milinović i zamjenik direktora Televizije K3 iz Prnjavora Branko Dakić potpisali su danas u Banjaluci ugovor kojim K3, kao prva privatna televizija u Srpskoj, počinje digitalno emitovanje programa.
Milinović je istakao da je RTRS, štiteći pravo na svoju imovinu, uspjela da sa televizijom K3 dogovori ulazak u multipleks A, odnosno početak digitalnog emitovanje sa emisione lokacije Kozara.

“Zadovoljstvo je što smo uspjeli da u skladu sa našim privremenim cjenovnikom, koji je odobrio Upravni odbor RTRS-a, postignemo dogovor i na ugovorni način definišemo odnos između privatne televizije i Javnog servisa Srpske”, rekao je Milinović na konferenciji za novinare u Banjaluci.

On je istakao da je ovo jedini način da se u daljoj budućnosti uspostavlja digitalno emitovanje.

“Ugovornim odnosom je definisana i određena vrsta naknade za digitalno emitovanje, odnosno za emisionu lokaciju i vjerujem da ćemo u budućnosti i sa ostalim privatnim televizijama u Srpskoj potpisivati ugovore koji će im omogućiti digitalno emitovanje”, naglasio je Milinović.

Generalni direktor RTRS-a podsjetio je da su digitalnim signalom u BiH u ovom trenutku pokrivena tri grada-Banjaluka, Sarajevo i Mostar, te da bi druga faza digitalizacije, kojom bi najveći dio BiH trebalo da bude pokriven digitalnim signalnom, trebalo da bude završena na proljeće ili ljeto naredne godine.

“Vitalni interes RTRS-a je nastavak procesa digitalizacije, mi sigurno nećemo biti smetnja u ovom procesu, ali mora se zaštititi imovina RTRS-a po svim segmentima”, poručio je Milinović.

On je dodao da će RTRS insistirati na donošenju zakona o digitalnoj radiodifuziji BiH, kojim bi prvi put u BiH bila ozakonjena oblast digitalnog emitovanja.

Milinović je naveo da je RTRS dokazala svoje tvrdnje da imovinu ne može da ustupi bilo kome bez naknade.

On je naveo da je Savjet Regulatorne agencije za komunikacije /RAK/ na posljednjoj sjednici uvažio žalbu RTRS-a, koja je podnesena zbog kazne Javnom servisu od 45.000 KM, te vratio slučaj na ponovno odlučivanje.

“Mi smo nakon toga, umjesto zaključka, dobili rješenje RAK-a, kojim se traži da se zbog smetnji koje Televizija K3 trpi u digitalnom emitovanju, oni priključe u multupleks A. RTRS će i na to rješenje uložiti žalbu, jer smatramo da u BiH ne postoji ni jedan zakon koji definiše digitalno emitovanje”, rekao je Milinović.

Zamjenik direktora K3 Branko Dakić izjavio je da je početak digitalnog emitovanja veliki korak za ovu medijsku kuću.

Regulatorna agencija za komunikacije ranije je tražila od RTRS-a da opremu u svom vlasništvu, bez naknade, ustupi na korišćenje Televiziji K3. Zbog nepoštovanja ove odluke, izrekli su kaznu od 45.000 KM RTRS-u i 15.000 KM generalnom direktoru, kao odgovornom licu.

srna

PODIJELI