Tajni sastanak Fiskalnog savjeta BiH i MMF-a: Ponovo bez dogovora o akcizama, SDA protiv

0
629

Tajni sastanak Fiskalnog savjeta BiH i predstavnika Međunarodnog monetarnog fonda održan je u Sarajevu u utorak, saznaju “Nezavisne”.

Kako nam je ekskluzivno potvrđeno, glavna tema su ponovo bile akcize na naftne derivate, međutim, ni ovog puta nije došlo do pomaka u rješavanju ovog pitanja.

Prema našem izvoru, najveći problem je SDA, koja je izrazila čvrst stav da neće podržati novi zakonski prijedlog povećanja akciza, iako su ranije stajali na stanovištu da bi zakon trebalo da bude usvojen u parlamentarnoj proceduri.

Takođe, naš izvor nam je rekao da je i MMF izrazio određenu spremnost na minimalno popuštanje u uslovima aranžmana, međutim ni to nije bilo dovoljno da se postigne kompromisno rješenje u ovom pitanju.

Podsjećanja radi, BiH je s MMF-om potpisala produženi aranžman, koji, za razliku od ranijih stendbaj aranžmana, zahtijeva da BiH prvo ispuni prethodne uslove i pokaže spremnost na njihovoj realizaciji, pa da tek onda bude isplaćen novac. Da bi ti uslovi bili ispunjeni, na državnom nivou treba usvojiti zakon o akcizama i zakon o osiguranju depozita, a na nivou FBiH amandman na Zakon o bankama, i ostvariti mjerljiv i nepovratan napredak na obavljanju dubinske analize za “BH Telecom” i HT “Eronet”.

S obzirom na to da se u međuvremenu pojavilo pitanje plata za policijske službenike na državnom nivou, najizglednije je da će MMF zahtijevati nove pregovore o redefinisanju uslova za produženi aranžman.

Međutim, s obzirom na to da je, sudeći prema našem izvoru, i na sastanku u utorak pokušaj postizanja kompromisa propao, teško je očekivati pomak u bilo kojem od preostalih uslova za produženi aranžman.

Sastanku su, pored Fransiska Parodija, rezidentnog predstavnika MMF-a u BiH, prisustvovali Denis Zvizdić, predsjedavajući Savjeta ministara BiH, Vjekoslav Bevanda, ministar finansija i trezora BiH, Željka Cvijanović, predsjednica Vlade RS, Zoran Tegeltija, ministar finansija RS, Fadil Novalić, premijer FBiH, i Jelka Miličević, ministarka finansija FBiH, koji i čine Fiskalni savjet BiH.

Takođe, saznajemo da je pokušaj kompromisa nastojanje da se pronađe rješenje uoči dolaska Jerga Dekresina, zamjenika direktora MMF-a za Evropu, i Laure Papi, pomoćnice direktora za Evropu.

Oni će u ponedjeljak u Sarajevu predstaviti regionalne ekonomske prognoze MMF-a za Evropu na okruglom stolu “Evropska ekonomija na dobrom putu i reforma pravosuđa: Učenje iz iskustva iz centralne, istočne i jugoistočne Evrope”.

nezavisne

PODIJELI