Prvi REIMAGINE TALK: psiholog i jutjuber o mentalnom zdravlju

0
541

Nova emisija na programu Radio Prnjavora REIMAGINE TALK . Utorkom od 10:00 časova

 

Ivana Zečević i Adnan Cerić CeriX podijelili su svoja iskustva i priče djece o osjećanjima i ponašanju na internetu.

Djeca se influenserima i jutjuberima povjeravaju, posmatraju ih kao prijatelje i superheroje i govore im o svojim osjećanjima. Ipak, jutjuberi često ne znaju šta treba da učine u takvim situacijama.

Poznati bosanskohercegovački jutjuber Adnan Cerić CeriX je u razgovoru sa Ivanom Zečević podijelio svoja iskustva: često je bio u prilici da baš on bude taj kome se djeca povjere i iskažu svoja negativna, pa čak i suicidalna osjećanja i misli, da šalju neprimjeren i za drugu djecu kompromitujući sadržaj. Kako je i sam rekao – to sve ga zbunjuje, jer ne zna uvijek kako treba da odreaguje. Ipak, da je prava odluka koju treba napraviti javiti se roditeljima te djece potvrdila mu je i Ivana, koja je objasnila da su dva najveća problema sa kojima se mladi susreću – depresija i anksioznost.

Ivana je objasnila da je anksionznost strah od nečeg što nije realno.

Vrijeme provredeno na interentu, u online svijetu (igranje igrica, gledanje videa i sl.) je idealno „okruženje“ za djecu koja su anksiozna da se sakriju od društva. Boravkom pred računarom ili telefonom djeca svoje tijelo navikavaju na to, za njih ugodno, okruženje i zato njihovo tijelo izlaskom napolje, u stvarni svijet, reaguje mnogo drastičnije, jer stvarni svijet tada za njih postaje neugodno mjesto. Ta djeca tako gube socijalne kontakte i tada anksionznost prerasta u depresiju.

Roditelji često ne znaju šta njihova djeca rade na internetu, koga prate i sa kim komuniciraju, a oni su ti koji su odgovorni za svoju djecu. Ivana i CeriX složili su se da najprije i djeca i odrasli treba da prevaziđu osjećanje neugode, straha, stida i grča u stomaku pred neugodnim i problematičnim situacijama i da razgovaraju. Roditelji su prvi kojima djeca treba da se povjeravaju, a ukoliko oni ne znaju kako da riješe problem, tada je vrijeme da se potraži i stručna pomoć.

Cijelu epizodu o mentalnom zdravlju možete pogledati na YouTube kanalu UNICEF BiH ili na UNICEF Bosna i Hercegovina Facebook nalogu.

Reimagine kampanjom UNICEF širom svijeta nastavlja pomagati oporavku najugroženije djece i njihovih porodica pogođenih pandemijom COVID-19 – prikupljanjem sredstava, komunikacijom, zagovaranjem, psihološkom podrškom i konačno, udruživanjem pristalica/pratilaca i partnera uz uvjerenje da zajedno možemo osmisliti bolji svijet za djecu. Serijal #ReimagineTalks je kampanja kojom UNICEF i Bosni i Hercegovini realizuje seriju nedjeljnih live epizoda tokom kojih će učesnici razgovarati o temama važnim #ZaSvakoDijete.

 

Napomena za mlade: UNICEF u Bosni i Hercegovini raspisao je konkurs za mlade 12 – 18 godina da pošalju svoje radove (video, priče, fotografije, crteže ili ilustracije) na neku od navedenih tema Re-Imagine Talksa, a najbolji radovi će biti nagrađeni tabletom, te Re-Imagine Box-ovima. Više o konkursu možete pronaći na linku: https://shar.es/ab82ck

O UNICEF-u

UNICEF djeluje u nekim od najugroženijih područja na svijetu, kako bi obuhvatili djecu iz najranjivijih kategorija. Širom 190 država i teritorija, mi radimo za svako dijete, bilo gdje, kako bi sagradili bolji svijet za sve. Mi nikad ne odustajemo.

Za više informacija o UNICEF-u i našem radu za djecu, posjetite  www.unicef.org.

PODIJELI