Prvo obraćanje Trampa u UN: Uništićemo Sjevernu Koreju ako nas ugrozi

0
626

Američki predsjednik Donald Tramp obratio se prvi put svjetskim liderima za govornicom Ujedinjenih nacija na Generalnoj debati Generalne skupštine i uputio oštre kritike na račun Sjeverne Koreje zbog njenog nuklearnog programa.

Donald Tramp je poručio da, ako Amerika bude ugrožena, Vašington neće imati drugog izbora nego da potpuno uništi Sjevernu Koreju.

“SAD imaju veliku snagu i strpljenje, ali ako budu primorane da brane sebe ili svoje saveznike, nećemo imati izbora nego da potpuno uništimo Sjevernu Koreju”, rekao je predsjednik SAD.

On je takođe za lidera te zemlje Kim Džong Una rekao da je “raketaš (Rocket Man) u samoubilačkoj misiji”, prenosi Rojters.

“Sada je vrijeme da sve zemlje rade zajedno da izoluju Kimov režim sve dok on ne prestane sa neprijateljskim ponašanjem”, rekao je Tramp.

Rekao je da su SAD spremne, voljne i mogu, ali se nadaju da to neće biti neophodno.

Blumberg primjećuje da obraćanje Trampa iz prvog reda prati delegacija Sjeverne Koreje.

Takođe, Tramp je poručio da suverene države moraju biti osnova svjetskog poretka.

“Moramo odbaciti prijetnje suverenitetu od Ukrajine do Južnog kineskog mora”, rekao je predsjednik SAD.

Prema njegovim riječima, očekuje se da sve države poštuju interese svog naroda, kao i prava drugih suverenih država.

On je rekao da će kao predsjednik SAD uvijek stavljati Ameriku na prvo mjesto, prenosi Rojters.

Tramp se osvrnuo i na Iran koji je nazvao “otpadničkom državom” i “korumpiranom diktaturom” čiji je glavni izvozni proizvod nasilje.

“Iskreno, nuklearni sporazum sa Iranom je sramotan za SAD. Vjerujete mi. Vrijeme je da nam se cijeli svijet pridruži u traženju od iranske vlade da okonča svoje težnje ka ubijanju i uništenju”, rekao je Tramp.

Govoreći o Venecueli, predsjednik SAD je rekao da tamošnja situacija “neprihvatljiva”.

Ovogodišnjem skupu prisustvuje oko 130 svjetskih lidera, ali su sve oči uprte u Trampa, čija je politika “Amerika na prvom mjestu” uzbunila i saveznike i neprijatelje, konstatuju mediji.

(Tanjug)

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here