Nacional: Špijuni iz BiH prisluškuju hrvatske političare

0
602

Hrvatski list Nacional u novom broju pod markicom “ekskluzivno” donosi dokumente koji, kako tvrdi Nacional, potvrđuju da špijuni iz BiH prisluškuju, prate i tajno nadziru hrvatske političare i poduzetnike.

Hrvatski politički sedmični list Nacional u svom tekstu navodi da su dobili pravo na uvid u više tajnih izvještaja Obavještajno-bezbjednosne agencije (OBA), koji pokazuju da tajna služba vodi “specijalni rat protiv Hrvatske i premijera Andreja Plenkovića, spoljne politike hrvatske vlade i hrvatskog naroda u BiH”.

List u novom broju, objavljenom danas, tvrdi da je u toku specijalni rat protiv Andreja Plenkovića, premijera Hrvatske. Navodno, tajni izvještaji OBA-e otkrivaju kako medijsko-obavještajnim podmetanjima član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović potkopava i testira hrvatskog premijera.

U tekstu Berislava Jelinića stoji da se Bakir Izetbegović sve češće spominje u hrvatskoj javnosti, a izvještaji OBA-e, u koje je Nacional navodno imao na uvid, rasvjetljavaju određene nepoznate procese i metode u provođenju, kako tvrde “bošnjačke politike koju Bakir Izetbegović javno afirmiše”.

U tekstu stoji da član Predsjedništva BiH iz reda bošnjačkog naroda zloupotrebljava OBA-u, te da njegov politički angažman, iz ugla Hrvatske, treba gledati šire od tema islamske radikalizacije i pokušaja proizvodnje napetosti uoči najavljenog početka gradnje Pelješkog mosta.

Teške optužbe

List tvrdi da OBA špijunira hrvatske firme, prisluškuju telefonske razgovore određenih ljudi iz poslovnog svijeta, a Nacional kaže da to OSA-in dokument od 27. februara 2017. najjasnije pokazuje, a u kojem je riječ o dokapitalizaciji Rudnika boksita d.o.o. Posušje.

OBA je, prema tvrdnjama Nacionala, zainteresovana za izvještaje za više privrednih dešavanja u Hrvatskoj, posebno za ona koja mogu uticati na privredni život unutar BiH.

Nacional tvrdi da se OBA interesuje i za HEP, i njegovo moguće širenje na regiju, a izvor Nacionala iz BiH je tu temu posebno istakao jer su se pojedine rečenice pojavile u tekstu koji je 24. avgusta 2016. objavljen na Žurnal.info, pod naslovom “Zašto Ruse brine hrvatsko pitanje: Ruski kapital ulazi u mostarski aluminij i lukavačku Koksaru”.

Jedan od ciljeva koji se navodi u tekstu Nacionala je i želja da se podijele Hrvati u BiH, i da se tako stvori klima opšte korumpiranosti hrvatskih političkih predstavnika na svim nivoima vlasti u BiH i time da se pokuša “diskreditovati rješavanje hrvatskog pitanja u BiH”.

“Postaje sve očitije da su Hrvati u BiH jedini iskreno zainteresovani za evroatlantsku integraciju i prozapadnu orijentaciju BiH. Republika Srpska u potpunosti se vezala uz Rusiju, dok je politika Bakira Izetbegovića naglašeno ovisna o politici Saudijske Arabije, Katara, Reccepa Tayyipa Erdogana i Turske koja se sve više odmiče od EU i NATO-a”, navodi autor teksta.

S druge strane, u tekstu stoji da “stvaranje klime opšte korumpiranosti među Hrvatima u BiH se pripisuje Draganu Lukaču, direktoru Federalne uprave policije koji u medijima stalno potencira da je Hercegovina dio BiH s najviše kriminala”.

Postoje i, navodno, neki pozadinski procesi koji se odvijaju uporedo sa provođenjem specijalnog obavještajnog rata kojeg je OSA usmjerila, kako tvrde, protiv hrvatskog političkog vodstva.

“Više izvora Nacionalu je ispričalo da Bakir Izetbegović pokušava pronaći osobu koja bi preuzela političko vodstvo Hrvata u BiH, a koju bi mogao kontrolisati i preko koje bi zadovoljio potrebnu kvotu Hrvata za formiranje federalne i državne vlasti”, navodi Nacional.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here