Pusić: Ako si Srbin, Rom ili gej nisi siguran u Hrvatskoj

0
739

Poslanik u hrvatskom Saboru Vesna Pusić (Glas/HSU) rekla je, raspravljajući o Izvještaju o provođenju Strategije nacionalne bezbjednosti, kako je nasilje “u društvu, u školi, i, na cesti” trenutno najveća opasnost za hrvatske građane.

“Dakle u situaciji u kojoj, ako si žena, Srbin, Rom, gej ili nisi ekstremnih desničarskih uvjerenja, nisi siguran, može te pretući svatko na cesti, počinitelj nepoznat”, rekla je Pusić nazvavši Izvještaj  “potpunim promašajem”, jer ni riječju o tome ne govori.

Kao jedan od razloga porasta nesigurnosti i nasilja, navodi što s najviših mjesta, uključujući i Sabor, dolaze kontradiktorne poruke, odnosno postoji “konfuzija u vrijednostima”, što se, kaže, vidjelo na primjeru Istanbulske konvencije, Marakeškog sporazuma.

Hrvatsko društvo je najnesigurnije nakon rata na ovamo, poručila je Pusić, s čim se nisu saglasili HDZ-ovi poslanici.

Svako je nasilje za osudu, ali treba raditi razliku između javne i nacionalne bezbjednosti, a Hrvatska je, po mnogim ocjenama, jedna od najsigurnijih zemalja, ne samo u Evropi, nego u svijetu, uzvratio je Miroslav Tuđman.

Neozbiljno je na pojedinačnim incidentima govoriti o ugrožavanju nacionalne bezbjednosti, dodaje Irena Vuksanović Petrijevčanin i tumači kako jednu jurisdikciju ima MUP, a drugu Ministarstvo obrane, pa je neozbiljno Ministarstvo obrane prozivati za nasilje u porodici.

(Hina/Index.hr)

PODIJELI