Nakon ubistva Afroamerikanca povrijeđena 24 policajca

0
602

U noći na četvrtak u sukobima s demonstrantima u Memfisu povrijeđena su 24 policajca

Do nereda je došlo nakon što su agenti šerifske službe ubili afroamerikanca tokom pokušaja hapšenja, saopštili funkcioneri.

Najmanje 24 policajca su povrijeđena tokom sukoba, među kojima ih je šestoro hospitalisano, rekao je gradonačelnik Džim Strikland, dodajući da su povrijeđena i dva novinara.

Riječ je uglavnom o lakšim povredama, kaže policija, a demonstranti su se razišli. Nije poznato koliko je civila povrijeđeno i da li neko uhapšen.

Brendon Veber (20) ubijen je nakon što se zabio u vozilo policije koja je pokušala da ga uhapsi zbog nekoliko potjernica oko 19 sati po lokalnom vremenu u srijedu u radničkom dijelu grada Frejzer, objašnjava Istražni kabinet Tenesi.

Dosjei pokazuju da je Veber hapšen pet puta, zbog prekršaja u saobraćaju te optužbi za posjedovanje marihuane i instrumenata za konzumaciju droga. Ishodi tih hapšenja nisu jasni na temelju dosjea. Istražni kabinet kaže da je Veber nosio neoznačeno oružje kada je izašao iz vozila.

Nedugo prije nego što je ubijen, Veber je postavio video uživo na Facebooku koji ga prikazuje kako u automobilu priprema i puši cigaretu marihuane. Nakon toga pogledao je na prozor i rekao da vidi policiju. Kroz smiješak pogledao je direktno u kameru i rekao da će ga “policajci morati ubiti”.

Vlasti nisu nhišta saopštile o razlozima zbog kojih su za njim raspisane potjernice.

Kako su se širile vijesti o njegovoj smrti, na ulicama se okupilo oko 300 demonstranata. Neki su bacali kamenje i vikali na policiju, rekao je Strikland, prenosi “Index.hr“.

PODIJELI