Mileni Dravić vraćena Zlatna arena za film “Prekobrojna”

0
691
U Beogradu se od 6. do 16. juna održava 21. festivala nitratnog filma i obilježava 70.  godišnjica osnivanja Jugoslovenske Kinoteke.

U sklopu Kinoteke, u maju prošle godine, otvoren je Legat Milene Dravić i Dragana Nikolića, a na samom otvaranju velika glumica je iskazala žaljenje što u legatu nema njene prve Zlatne arene koju je osvojila za film “Prekobrojna” (1962.) Branka Bauera.

Thumbnail

Poznata je priča da je početkom 70-ih godina lopov iz njenog stana otuđio nagradu, a nakon više od dvadeset godina, on joj je čak prišao, priznao krađu i zamolio za oproštaj što je Milena i učinila. Na inicijativu anonimnog  i predsjednika Vijeća srpske nacionalne manjine Istarske županije, Milana Rašule, pokrenut je postupak za izradu replike nagrade. Uz saglasnost Ministarstva kulture Republike Hrvatske nagradu je direktorka Pulskog filmskog festivala Gordana Restović trajno predala u Legat.

Thumbnail

O filmskoj divi uvodnu riječ održao je direktor jugoslavenske Kinoteke Jugoslav Pantelić, a upriličenju su prisustvovali i ambasador Republike Hrvatske Gordan Bakota te direktor i selektor festivala Saša Erdeljanović.

PODIJELI