Živa u termometru podigla prodaju klima

0
579

Kako posljednjih nekoliko dana živa u termometru polako skače, skočila je i prodaja klima-uređaja u prodavnicama tehnike u Republici Srpskoj.

Većina građana koji već posjeduju klimu kaže da ne bi mogli zamisliti ljeto i vrućine bez klime, a oni koji ih još nemaju, kažu da će ih sigurno nabaviti.

“Išao sam da pogledam kako se kreću cijene i koja je ponuda jer razmišljam da kupim klimu pošto su ljeta iz godine u godinu sve paklenija”, rekao nam je jedan Banjalučanin.

Da je prodaja u punom zamahu, potvrdili su i u trgovačkom centru “Fis”.

“Cijene pokretnih klima su 369 KM, 439 KM, 499 KM, 599 KM, ali i 669 KM. U ponudi imamo i ventilatore s posudama za vodu, 112 KM, 166 KM i 329 KM. Najbolje se prodaje klima od 369 KM, koja je na akciji, ali i klima marke Tesla, koja košta 439 KM”, istakli su u ovom centru za “Nezavisne”.

Dodali su da su, poredeći ovu sa prošlom godinom, lani imali veću ponudu i ljepše vrijeme, dok je ove godine bila kiša i donedavno niko nije razmišljao o kllimi.

U “Beko shopu” u Banjaluci” za “Nezavisne” kažu da je u posljednjih 10 dana prodaja klima znatno povećana.

“Prodaja klima-uređaja je dobra otkako se vrijeme proljepšalo. Moglo bi se reći da je, u odnosu na prethodnu godinu, mnogo bolja”, rekli su u ovoj prodavnici i dodali da se cijene klima-uređaja kreću od 560 KM do 1.400 KM.

U preduzeću “Termo pil”, koje se bavi servisiranjem i održavanjem klima-uređaja, kažu da u posljednjih nekoliko dana imaju pune ruke posla po pitanju čišćenja i održavanja klima u preduzećima.

“Klimatizaciju dok traje ružno vrijeme niko ne održava, a kada krenu vrućine, odmah svi zovu i zato sada imamo pune ruke posla”, rekli su u ovom preduzeću.

U Domu zdravlja Banjaluka kažu da se u današnje vrijeme sve više koriste klima-uređaji za rashlađivanje u prostorijama u kojima se boravi tokom ljetnih mjeseci.

“Bitno je skrenuti pažnju da temperatura regulisana klima-uređajima ne smije biti ekstremno drugačija od spoljašnje. Preporuka je da ne bude veća od maksimalno osam stepeni”, objasnili su u Domu zdravlja za “Nezavisne”.

Istakli su da je bitno redovno servisiranje klima-uređaja i, naravno, znati da neadekvatno rashlađivanje prostorija može dovesti do niza zdravstvenih problema kod ljudi.

Igor Kovačić, meteorolog u Republičkom hidrometeorološkom zavodu RS, rekao je “Nezavisnim” da je naše krajeve zahvatio toplotni talas i zbog toga se danas i sutra očekuje veoma vruće s temperaturama od 32 do 37 stepeni.

“U većini krajeva će temperature biti veće od 30 stepeni pa do 36. Taj toplotni talas će biti prekinut u nedjelju sa čestom pojavom lokalnih pljuskova s grmljavinom i nepogodama, ali će temperature i dalje biti visoke”, pojasnio je Kovačić. Dodao je da se u subotu i nedjelju, u pojedinim krajevima na sjeveru RS, pored juga, očekuju tropske noći.

“U tom periodu temperature se neće spuštati ispod 20 stepeni, nešto svježije će biti samo u planinama, ali će i tamo biti visoke noćne temperature. Nakon toga, početkom iduće sedmice će biti nešto ugodnije, odnosno doći će do pada temperatura, ali samo za nekoliko stepeni, tako da će ona uglavnom biti između 25 i 30, a na jugu do 33 stepena”, zaključio je Kovačić.

nezavsine

PODIJELI