Putin donio neočekivanu odluku, vraća se TU-160

0
672

Čuveni sovjetski i ruski supersonični bombarder Tu-160, NATO oznake “blekdžek”, vraća se na scenu. Ovog puta stiže u modernizovanoj verziji. Čuveni strateški nosač raketa dobio je nove mogucćnosti i oznaku Tu-160M2. Prvi avion te serije već je izašao iz hangara u Kazanju, a prvi put će letjeti u februaru iduće godine.

Prema planovima Ministarstva odbrane Rusije serijska proizvodnja počeće 2021. godine, a modernizovani “bijeli labudovi” treba da pojačaju rusku nuklearnu trijadu.

Nova modifikacija bombardera Tu-160 podrazumijeva novi sistem, koji će omogućiti da se brže ispunjavaju zadaci čiji je cilj, prema mišljenju eksperata, nuklearno zastrašivanje.

– Prvi strateški bombarder TU-160M2, stvoren u obnovljenoj proizvodnji (’Gorbunov‘) u Kazanju, opremljen je novom radio-elektronskom opremom i motorima NK-32 druge serije, a započeo je letna testiranja, kao i testiranja na zemlji – napisao je na Fejsbuku potpredsjednik Vlade Rusije Dmitrij Rogozin, koji je takođe rekao i da će isporuka tih bombardera početi 2023. godine.

 

Iako se izgledom malo razlikuje od svog prethodnika, unutar novog Tu-160M2 nalazi se savršeno nova mašina. Glavne izmjene obuhvataju novi sistem elektronske opreme i novi sistem za radio-elektronsku borbu.

Modernizacija tog tipa aviona podrazumijeva izradu novih računarskih i upravljačkih sistema, kao i kontrolnih uređaja, usavršavanje radarskog sistema i sistema za upravljanje naoružanjem.

Maksimalna brzina Tu-160M2 prevazilazi dva maha, a avion može da ponese krstareće rakete velikog dometa, koje se lansiraju van zone udara PVO protivnika.

Poznato je, kako navode ruski mediji, da će, pored sredstava za otkrivanje neprijateljskih projektila, modernizovani Tu-160M2 dobiti i zaštitu od svih vrsta raketa.

Ruski Tu-160 je najveći supersonični bombarder u istoriji vojne avijacije, a proizvodi se od osamdesetih godina prošlog vijeka.

“Bijeli labud” je i danas aktivan u ruskoj avijaciji, koja ga smatra svojim ponosom. Bombarderi su se odlično pokazali u sirijskoj kampanji, poslužili su kao nosači ubojitih krstarećih raketa H-101, koje imaju radijus djelovanja od 4,5 do 5 hiljada kilometara.

Vazdušno-kosmičke snage Rusije planiraju da kupe 50 novih vazdušnih nosača raketa, ali i postojećih 16 aviona Tu-160 očekuje modernizacija.

Zadatak da se u Rusiji obnovi proizvodnja supersoničnog strateškog bombardera postavio je prije dvije godine ministar odbrane Sergej Šojgu.

Šojgu je ocjenio da još niko nije izmislio bolji avion u supersoničnoj klasi.

Nadimak „bijeli labud“ dobio je zbog gracioznog izgleda, aerodinamičnog oblika i bijele boje. (novosti.rs)

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here