Vukovarom se orili ustaški pozdravi, Kolinda u “zengama”

0
830

U Hrvatskoj se danas obilježava 26. godišnjica stradanja Vukovara u “Domovinskom ratu”, i Dan sjećanja na žrtve Vukovara 1991. godine.

Među brojnim okupljenim našao se državni vrh Hrvatske, a posebnu pažnju privukla je predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović, koja je došla u “zengama”, čizmama koje se najčešće povezuju sa pripadnicima hrvatskih paravojnih formacija.

Da manifestacija bude u potpunosti uklopljena sa koloritom stajlinga hrvatske predsjednice, potrudili su se okupljeni građani, koji su pred kompletnim državnim vrhom, skandirali ustaški poklič “Za dom spremni”.

Na opasku novinara kako je u Vukovar došla obučena u vukovarske žute Borovske čizme, takozvane “zenge” koje su 1991. nosili hrvatski branitelji Vukovara, Kolinda je rekla da time “želi da poruči kako su Vukovaru potrebna radna mjesta i za bolju budućnost”.

Grabar-Kitarović izjavila je komentarišući odnose Hrvatske i Srbije da je potreban razgovor u cilju rješavanja otvorenih pitanja između dvije države, posebno pitanja nestalih osoba, koje je potrebno što prije riješiti.

Ona je, govoreći o izgradnji međudržavnih odnosa Hrvatske i Srbije kazala da su već učinjeni neki koraci, prenosi Hina.

– Već su učinjeni neki koraci, i već sam nekoliko puta kazala kako će puno vode proteći Dunavom prije nego Hrvatska i Srbija mogu govoriti da su prijateljske države, ali to ne znači da ne možemo razgovarati – rekla je Grabar Kitarović na obilježavanju Dana sjećanja u Vukovaru.

Premijer Hrvatske Andrej Plenković poručio je danas da je od prošlogodišnje sjednice vlade o Vukovaru postignuto puno.

“Godinu dana nakon toga, možemo reći da smo puno toga ostvarili – od činjenice da se sprema novi zakon o razvoju Vukovara, da smo upravo donijeli odluku da se za 50 odsto sredstava poveća fond za razvoj Vukovara, dakle uglavnom namijenjen privredi; projekti koji se odnose na komunalnu, vodnu infrastrukturu, na infrastrukturu grada. Hrvatska vojska se vratila u Vukovar”, rekao je Plenković, prenosi HINA.

Dan kada su snage tadašnje JNA i Teritorijalne odbrane ušle u Vukovar i odatle potisnule hrvatske paravojne formacije, u Hrvatskoj se obilježava kao Dan sjećanja na žrtve Vukovara i Škabrnje.

(Blic.rs)

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here