Putin: Rusija će odgovoriti na agresivnost NATO-a

0
649

Sjeveroatlantski savez jača agresivnu retoriku i svoje agresivne akcije u blizini naših granica, kaže ruski predsjednik

Ruski predsjednik Vladimir Putin upozorio je da “NATO pojačava svoju agresivnu retoriku”, pa je “Rusija prinuđena poduzeti recipročne mjere”.

“Ponovno, kao što je bilo i uoči Drugog svjetskog rata, ne vidimo pozitivnu recipročnu retoriku. Naprotiv, NATO jača svoju agresivnu retoriku i jača svoje agresivne akcije u blizini naših granica”, istaknuo je Putinu obraćanju Dumi.

Ruski predsjednik je naglasio da je Rusija, u tim uvjetima, u obvezi posvetiti posebnu pažnju rješavanju zadataka u vezi s povećanjem obrambenih mogućnosti zemlje, prenose ruski mediji.

Nema sastanka Vijeća NATO – Rusija

U tom smislu, Putin se založio i za jačanje borbene spremnosti ruskih vojnih snaga.

Rusko Ministarstvo vanjskih poslova u međuvremeno je potvrdilo kako se Vijeće NATO – Rusija neće sastati prije summita NATO-a, koji se u srpnju održava u Varšavi.

Summit je prigoda da čelnici Saveza odluče o razmještanju postrojbi u Poljskoj i u baltičkim zemljama, što bi moglo dodatno zategnuti odnose s Rusijom.

Vijeće NATO-Rusija sastalo se u travnju nakon dvogodišnje stanke, ali bez rezultata.

Alijansa povećava budžet

Glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg nedavno je pozvao saveznike na poštivanje obveza te povećanje izdvajanja za obranu, jer se Savez, kako je rekao, “teškoj sigurnosnoj situaciji”.

Zemlje NATO-a su se 2014. godine, na summitu u Walesu, obvezale da će zaustaviti stalni pad svojih vojnih rashoda i u idućih 10 godina vratiti se na razinu od dva posto bruto domaćeg proizvoda.

Stoltenberg je mišljenja da NATO-saveznici prvo moraju zaustaviti rezanje proračuna za oružane snage, a onda postupno povećavati izdvajanja.

Odnosi Moskve i NATO-a ponovno su zategnuli zbog američkog proturaketnog štita koji se postavlja u Rumunjskoj i Poljskoj, a kojim će zapovijedati NATO.

Izvor: Agencije

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here