“Putinmobil” na Bulevaru Mihajla Pupina (FOTO/VIDEO)

0
725
Predsjednik Rusije Vladimir Putin posjetiće u četvrtak Beograd, a pretpostavlja se da će sa njim stići i nova limuzina – “aurus”, kojom će se ruski predsjednik provozati prestonicom Srbije.

Prema protokolu, predsjednikov automobil se ponekad dostavlja vozom, a češće, iz bezbjednosnih i operativnih razloga, teretnim avionom.

Po pravilu, ti automobili se dopremaju ranije drugim letom i prate Putina tokom posjeta inostranstvu. Praktično, taj automobil je uvek potreban ako se radi o zvaničnoj posjeti na najvišem nivou.

Putinmobil (foto:Sputnik / Press Service of the President of Russia/Mihail Metzel/Poo)

“Aurus”, novi automobil ruskog predsejdnika, prvi put je predstavljen javnosti na inauguraciji Vladimira Putina u maju prošle godine, a prvi put je u inostranstvu provozan u ljeto iste godine, u glavnom gradu Finske, gdje se ruski lider sastao sa svojim američkim kolegom.

Tehničke karakteristike se uglavnom drže u tajnosti, ali zapadni mediji su naveli da automobil ruske proizvodnje izgleda izuzetno impresivno i da se u određenoj mjeri može nazvati “ideološkim oružjem Kremlja”. Pojedini novinari su novoj Putinovoj “mašini” nadjenuli ime „”zvijer”, navodeći da je to “pravi bunker na točkovima”.

„Putinmobil“ na Bulevaru Mihajla Pupina (foto: Sputnik / Alekseй Družinin)

„Putinmobil“ na Bulevaru Mihajla Pupina (foto: Sputnik / Alekseй Družinin)

Eksperti ističu da je specijalni “aurus” jedna od najzaštićenijih i najsigurnijih limuzina na svijetu. Prilikom konstruisanja automobila korišćeno je međunarodno iskustvo i primjenjene su napredne tehnologije. Ali strane tehnologije nisu kopirane, već je njima kreativno ovladano i na njihovoj osnovi razvijene su sopstvene.

Naziv brenda se sastoji iz dvije riječi: aurum, što znači “zlato” i Rus kao Rusija. U centru logoa je štit, a u njegovom gornjem dijelu se nalazi zvijezda vodilja.

Spolja vozilo podsjeća na sovjetski ZIS-110 iz četrdesetih godina prošlog vijeka, koji je pravljen za sovjetsko rukovodstvo.

PODIJELI