Rada Modić srušila predrasude i uspjela u “muškom svijetu”

0
408

Rada Modić ima 26 godina i jedna je od rijetkih pripadnica ženskog pola koje vole fudbal, a ovim sportom se bavi aktivno od svoje petnaeste godine. Oprobala se na terenu, bila je sudija, trenutno je delegat Premijer lige, a nada se da će uskoro postati i trenerica UEFA.

Sa dječacima je još u osnovnoj školi učestvovala na turnirima ni ne sluteći da će je to dovesti do posla kojim se sada bavi. Kada je upisala srednju školu u Banjaluci, prvi put je imala priliku da igra fudbal u ženskom klubu, pa je naredne tri godine provela u ženskom fudbalskom klubu “Borac”.

“Sa starijim bratom sam napravila prve korake u fudbalu, a kada sam počela da treniram tu mi je pomogla i sestra u nabavci opreme i svoj podršci koja mi je tada bila potrebna, ona me vodila na utakmice i bodrila me u svakom trenutku”, rekla je Rada, te dodala da je svaki izlazak na teren bio preplavljen pozitivnom tremom i izazovima, na koje zaboravi onog trenutka kada utakmica počne.

Svakodnevni treninzi i posvećenost doveli su je do pozicije fudbalskog sudije, a najviši rang u kome je sudila bila je ženska lliga BiH za žene, ali, kako navodi, zbog zdravstvenih problema morala je da napravi jednu dužu pauzu. Nakon oporavka, želja za treningom nije nestala.

Ovaj put Rada se vratila na teren kao delegat na utakmicama Premijer lige što i sada obavlja, a do licence ovog zvanja, kako kaže, nije joj bilo teško doći.

“Morate poznavati pravila fudbalske igre i postoje osnovna znanja koja delegat mora znati kada dođe na utakmicu obavljati svoju dužnost. S obizom na to da sam prethodno bila sudija nije mi bilo teško”, rekla je Rada, te dodaje da je sport lijek za sve.

Rada je takođe jedna od pokretačica za osnivanje ženske fudbalske sekcije u Prnjavoru koja postoji od prošle godine i koja broji oko 20 djevojaka koje ruše sve predrasude da je fudbal “muški sport”, te se zalaže za žene u sportu. A kao buduća trenerica UEFA, preporučuje djevojkama koje imaju slične afinitete da istraju u svojim željama jer samo uporni dolaze do cilja.

Pored fudbala koji joj je velika ljubav, Rada je majka četverogodišnje djevojčice Marije, po zanimanju je veterinarski tehničar i nije zaposlena u struci. Pored fudbala, u slobodno vrijeme pomaže suprugu Dejanu u brizi za njhovo stado ovaca.

“Voljela bih da moje dijete jednog dana krene u sportske vode i da se bavi bilo kojim sportom”, završava Rada.

portal-udar.net – Dajana Mirković

PODIJELI