Sani Crljić doveden u Okružni sud koji treba da odluči o njegovom pritvaranju zbog sporne nabavke maski

0
466

 Sani Crljić doveden u Okružni sud koji treba da odluči o njegovom pritvaranju zbog sporne nabavke maski
BANjALUKA -Direktor banjalučke firme „Sineks laboratorija“ Sani Crljić, koji je uhapšen u okviru istrage protiv bivšeg direktora Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske Branislava Zeljkovića, doveden je u Okružni sud u Banjaluci gde će biti održano ročište za određivanje pritvora.

Republičko javno tužilaštvo je navodeći njegove inicijale, juče saopštilo da će tražiti pritvaranje Crljića.

Navodeći njegove inicijale, saopšteno je da  Crljića terete za zloupotrebu službenog položaja ili ovlašćenja u pomaganju.

– S.C. je osumnjičen da je krivično djelo učinio zajedno i po prethodnom dogovoru sa Branislavom Zeljkovićem koji je suprotno odredbama Zakona o javnim nabavkama BiH i Pravilnika o postupku direktnog sporazuma Instituta za javno zdravstvo RS s namjerom izbjegavanja odgovarajućeg postupka javne nabavke, u toku marta 2020. godine, u cilju pribavljanja imovinske koristi pravnom licu „Sineks laboratorija“  Banjaluka dijeljenjem predmeta nabavke na više manjih, sproveo četiri postupka javne nabavke direktnim sporazumom sa navedenim preduzećem  za nabavku hirurških maski ukupne vrijednosti 69.959  maraka – stoji u saopštenju Republičkot tužilaštva.

Navodi se da je odredbama Zakona o javnim nabavkama BiH i Pravilnika o postupku direktnog sporazuma Instituta, predviđeno da ugovorni organ može sprovesti postupak direktnog sporazuma za nabavku robe, usluga i radova, čija je procijenjena vrijednost jednaka ili manja od 6.000 KM.

– Republički tužilac mjeru pritvora za S.C. zatražiće zbog osnovane bojazni da će  boravkom na slobodi uništiti, sakriti, izmijeniti ili falsifikovati dokaze ili tragove važne za krivični postupak, te da će ometati krivični postupak uticajem na svjedoke, saučesnike ili prikrivače. Pritvor se predlaže i  zbog težine krivičnog djela i što bi puštanje na slobodu osumnjičenog rezultiralo stvarnom prijetnjom narušavanja javnog reda-navode u Tužilaštvu.

PODIJELI