Radončić naložio neizvršavanje naloga Republičkog štaba

0
270

Ministar bezbjednosti u Savjetu ministara Fahrudin Radončić dao je uputstvo Graničnoj policiji BiH da rade u skladu sa Zakonom i da ne izvršavaju naloge Štaba za vanredne situacije Republike Srpske kojim se od danas poljoprivrednim proizvođačima u pograničnom dijelu uz rijeku Drinu omogućava da prelaze granicu u Srbiju da bi mogli obavljati poljoprivredne radove.

Iz Ministarstva bezbjednosti saopšteno je da je Republički štab za vanredne situacije donio danas odluku da će poljoprivredni proizvođači u pograničnom dijelu uz rijeku Drinu koji imaju poljoprivredno zemljište u Srbiji od sutra moći prelaziti granicu da bi mogli obavljati poljoprivredne radove.

U saopštenju se navodi da je pitanje granice u isključivoj nadležnosti Savjeta ministara, koje svoje odluke donosi na prijedlog ovlaštenog predlagača, odnosno Ministarstva bezbjednosti.

Iz Ministarstva bezbjednosti navode i da je “vrlo neprihvatljiv i postupak Vlade Srbije da o namjeri otvaranja malograničnih prelaza nije obavijestila Ministarstvo bezbjednosti i Ministarstvo inostranih poslova /u Savjetu ministara/, već se direktno obratila Centru u Trebinju”.

– Zahtjev iz Republike Srpske, ako dođe oficijelnim putem u Ministarstvo bezbjednosti, biće razmotren i, po eventualno pozitivnom mišljenju, upućen na odlučivanje Savjetu ministara – naglašva se u saopštenju.

U saopštenju se dodaje da Vlada Srbije o svojoj namjeri treba da uputi notu Ministarstvu inostranih poslova u Savjetu ministara “koje će je, opet, proslijediti Ministarstvu bezbjednosti na postupanje”.

– Na pitanju granice nema kompromisa i apsolutno sve mora biti u skladu sa zakonom i u duhu dobrosusjedskih odnosa i punog poštovanja suvereniteta i teritorijalnog integriteta države BiH – navodi se u saopštenju iz Ministarstva bezbjednosti.

/Srna/

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here