Trivić: Efikasna nastava na daljinu

0
291

Ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Natalija Trivić izrazila je zadovoljstvo organizovanjem nastave na daljinu u osnovnim i srednjim školama u periodu vanrednog stanja zbog virusa korona, što je, kako kaže, bio najefikasniji i jedini mogući način da djeca u Srpskoj sačuvaju zdravlje i nastave savladavanje školskog gradiva u komunikaciji sa svojim učiteljima i nastavnicima.

Kada je riječ o vrednovanju i provjeri znanja učenika, Trivićeva je navela da će se đaci u tom smislu dogovarati sa svojim učiteljima i nastavnicima koji su vodili računa o njihovom učenju i školskim zadacima u skladu sa uputstvima nadležnih institucija Srpske i nastavnim planom i programom.

Ona je rekla da je cilj da učenici bez opterećenja i interaktivno završe ovu školsku godinu sredinom juna, te da će svako dijete, u skladu sa uputstvima školama, biti adekvatno ocijenjeno u smislu nastave na daljinu.

Trivićeva je navela da je svaki nastavnik dužan da vodi portfolio svakog đaka i da mu na osnovu toga da ocjenu u smislu nastave na daljinu.

Ona je dodala da je u svakom slučaju krajnji cilj da đaci po završetku školovanja budu konkurentni na tržištu rada, dodajući da je značajna nastava digitalnim i putem novih tehnologija u osnovnim i srednjim školama.

“Proces digitalizacije je neupitan, a u ovakvim situacijama se pokazao kao jedini moguć”, rekla je Trivićeva za RTRS.

Ona je najavila da je krajem maja planirano raspisivanje konkursa za upis učenika u srednje škole, te da đake sredinom juna očekuje prijava za prvi upisni rok, a početkom jula za drugi.

Kada je riječ o tradicionalnim maturskim proslavama i ekskurzijama učenika, Trivićeva je navela da je u tom smislu rano odlučivati, ali da se nada da će epidemiološka situacija biti bolja kako bi se sve to moglo realizovati.

/Srna/

PODIJELI