Ranka Mišić : Plate moraju ostati ISTE, radnici se NE SMIJU otpuštati

0
783

Predsjednica Saveza sindikata Republike Srpske Ranka Mišić za Srpskainfo kaže da u ovom trentku nema informacija iz sindikalnih orgnaizacija po preduzećima u privatnom sektoru da je upitna isplata plata, da je neko najavio smanjenje plata ili eventualno otpuštanje radnika.

Ona potvrđuje ono što su juče poslodavci ukazali, a to je da se ne može trenutno nabaviti zaštitna oprema za radnike, prije svega u tekstilnoj industriji.

– Vidjeli smo da premijer apeluje na poslodavce da ne otpuštaju radnike. Mi smatramo da u ovim okolnostima nema mjesta za apele, već mora postojati jasna poruka da se plate ne smiju smanjivati i da se radnici ne smiju otpuštati. Tu uloga Vlade mora biti ključna. Ako treba i ako ova situacija u vezi sa virusom korona potraje duže, neka odgode plaćanje poreza i doprinosa na određeni period. Zatim, radnicima treba odgoditi i plaćanje režija i kredita, dakle sve ono što će biti omogućeno poslodavcima, treba i za radnike. Samo tako će radnici moći da troše novac, odnosno neće biti smanjenja potrošnja od koje zavisi i punjenje budžeta – poručuje Mišićeva.

Kaže da imaju informacije da su na udaru zaposleni u uslužnim djelatnostima koje zavise od dnevnog pazara, poput ugosititeljstva, cvjećara, frizera i slično.

– Ali, tu ulogu mora da odigra država i da zaštiti te radnike. Ohrabruje i poruka srpskog člana Predsjedništva u BiH Milorada Dodika da ne smije biti otpuštanja radnika – navodi predsjednica Saveza sindikata RS.

Ona kaže da su Vladi RS predložili da se nađe način da se uvećaju naknade za zdravstvene radnike od čijeg rada u ovim trenucima zavisi mogo toga. Takođe, Savez sindikata RS traži od Vlade i da se povećaju nakande za inspektore.

– Oni rade sada i po 20 sati. Raspoređeni su i na granicama i imaju direktne kontakte sa potencijalno zaraženima, a uvećana naknada ih može malo motivisati, odnosno treba im dati priznanje za njihov odličan rad – poručuje Mišićeva.

Savez sindikata predložio je Vladi da apeluje na vlasnike trgovina da takođe svojim zaposlenima uvećaju naknade za vrijeme rada u ovakvim posebnim uslovima.

– Juče sam obišla nekoliko trgovina u Banjaluci. Uvjerila sam se da su se svi dobro organizovali i da rade besprjekorno – navodi ona.

/Srpskainfo/

PODIJELI