Raste broj pozitivnih na koronu u Srpskoj, bolnice na oprezu

0
326

BANJALUKA, TREBINJE – Iako broj pozitivnih na virus korona iz dana u dan u Srpskoj obara rekorde, zdravstveni radnici kažu da stanje još nije alarmantno, te da je dobra stvar što bolnički kapaciteti nisu prebukirani jer broj zaraženih ne prati broj hospitalizovanih.

Naime, Nenad Stevandić, zamjenik generalnog direktora Univerzitetskog kliničkog centra (UKC) RS, ističe da stanje s virusom korona još nije kritično.

“Što se tiče UKC RS, na bolničkom liječenju je oko 200 pacijenta, dok bolnički sektor u Srpskoj u prosjeku ima oko 450 kovid pacijenta, tako da stanje još nije alarmantno, ali smo spremni na povećanje bolničkih kapaciteta”, pojasnio je Stevandić za “Nezavisne novine”. Dodaje da novi soj omrikon ima blažu kliničku slike te pacijenti preglede treba da obavljaju u domovima zdravlja, ali i samostalno kad nema ozbiljnih simptoma.

“Tada treba da se izoluju sedam do deset dana, kao što je to slučaj s gripom”, ističe Stevandić i dodaje da treba da se jave ljekaru ukoliko se pojave ozbiljni simptomi.    Kako je rekao, teško je bilo šta prognozirati u narednom periodu.

“Nadamo se da u narednom periodu zdravstveni sistem neće biti zaokupljen velikim brojem pozitivnih lica”, ističe Stevandić i dodaje da je bitno da se održi oprez.  Dodao je da su na bolničkom liječenju uglavnom nevakcinisani građani.

Zlatko Maksimović, direktor Bolnice “Sveti vračevi” u Bijeljini, ističe da imaju izuzetno visok procenat pozitivnih među testiranima – oko 80 odsto.

“Diskretno se povećava broj hospitalizovanih u bolnici, ali ne tako drastično u odnosu na broj zaraženih”, kazao je Maksimović za “Nezavisne novine”.  I u Domu zdravlja i Bolnici Trebinje kažu da je situacija u vezi s kovidom još stabilna. Ni iz jedne od ovih zdravstvenih ustanova niko ne želi davati prognoze u vezi s predstojećim periodom, odnosno praznicima koji su u Trebinju, kao malo gdje u regionu, okupili ogroman broj ljudi na koncertima i drugim organizovanim slavljima i u privatnoj režiji.

Nikolina Mučibabić, portparolka Bolnice Trebinje, kaže da je stanje u bolnici trenutno čak i bolje u odnosu na protekla dva mjeseca, pa su prije oko mjesec dana iz kovid režima izašla i dva odjeljenja Pedijatrija i Urologija, a u funkciji je ostala samo Pulmologija.

“Svi kovid pacijenti su smješteni na Pulmologiju, njih 15, od čega je 11 na kiseoniku, što je zasad stabilno, a da li će biti promjena ne možemo predviđati”, kaže Mučibabićeva za “Nezavisne novine”.

Ni u Domu zdravlja Trebinje situacija nije drugačija i ne žele ništa da predviđaju.

“Ne znamo šta se sve može promijeniti u narednih sedmicu ili dvije, ali zasad situacija nije alarmantna. Imamo dovoljan broj PCR testova i zasad nema nekih drastičnih povećanja broja pozitivnih”, kaže Radovan Todorović, portparol Doma zdravlja Trebnije.

Iz Doma zdravlja Banjaluka kazali su da se posljednje dvije sedmice povećao broj oboljelih lica s respiratornim simptomima koja se javljaju u ARI ambulante. “Shodno navedenom povećao se i broj testiranih i broj pozitivnih pacijenata na virus korona”, kazali su iz Doma zdravlja Banjaluka za “Nezavisne novine”.

Iz UKC RS kazali su da je juče hospitalizovano 185 pacijenata.

“Od tog broja njih 30 je životno ugroženo i liječi se u Klinici intenzivne medicine za nehirurške grane uz pomoć mehaničke ventilacije, odnosno respiratorima, dok 80 pacijenata zahtijeva respiratornu podršku u smislu kiseoničke maske”, kazali su iz UKC RS za “Nezavisne novine”. Ističu da je u kovid urgentnom centru obavljeno 126 pregleda, a 33 pacijenta su primljena na hospitalno liječenje. Dodaju da je 11. januara na liječenju bila 174 pacijenta, dok je taj broj dan ranije bio 155.

BiH je u posljednja 24 časa oborila rekord po broju zaraženih virusom korona, kao i Slovenija, dok je u Hrvatskoj skoro svaki drugi testirani pacijent zaražen. Rekordan broj zaraženih u Bosni i Hercegovini u posljednja 24 časa je 2.577, od toga u Republici Srpskoj 577, u FBiH 1.822, dok je u Brčko distriktu 178. Broj preminulih u BiH je 22.

nezavisne

PODIJELI