“Razišli smo se zbog budžeta i iznevjerenih dogovora” DNS Prnjavor o neuspješnoj saradnji sa SDS

0
471

Odluka trojice odbornika Dermokratskog narodnog saveza u Prnjavoru da napuste polugodišnju saradnju sa odborničkom grupacijom, predvođenu SDS-om koja je pola godine imala skupštinsku većinu, i ponovo podrže odborničku strukturu na čelu sa SNSD-om, već nekoliko dana je najvažnija politička tema u Prnjavoru.

Odbornik Dragan Radić, predsjednik Opštinskog i Regionalnog odbora DNS-a pojasnio je za Srpskainfo, razloge za ovu odluku.

On kaže da su se za taj korak opredijelili, zato što su „shvatili interes svoje lokalne zajednice i građana, i da to mora biti važnije od svih političkih interesa i političkih sukobljavanja.“

– Razišli smo se na važnim pitanjima, prije svega rebalansu opštinskog budžeta za prethodnu godinu i budžetu za tekuću godinu. Današnja presuda u korist smijenjenog predsjednika Skupštine Željka Simića govori da nismo radili kako treba i da smo svojim djelovanjem prouzrokovali štetu – smatra Radić.

Razlog za napuštanje kartkotrajne skupštinske većine, koju je predvodio SDS, sada ponovo u opoziciji, Radić vidi u još nekim razlozima.

FOTO: MILAN PILIPOVIĆ/RAS SRBIJA
FOTO: MILAN PILIPOVIĆ/RAS SRBIJA

– Prethodnu skupštinsku većinu je obilježila nestručnost, nesposobnost i bezidejnost odgovornih a to se vidjelo na mnogim primjerima. Većinu zaključaka koje smo izglasali, nismo realizovali. Na prijedlog DNS-a u budžet je uvrštena naknada za bebe u iznosu od 500 KM, besplatni udžbenici za sve osnovce na području opštine, sredstva za efikasniji i bolji rad hitene medicinske pomoći u Domu zdravlja, mnogi infrastrukturni projektiu ruralnim područjima… – podsjetio je Dragan Radić naglasivši da je „neusvajanje rebalansa budžeta direktno ugrozilo isplatu naknada Centru za socijalni rad, plate za radnike u vrtiću, naknadu za prevoz učenika…

– Mi to, kao odgovorni  predstavnici naroda, u lokalnoj skupštini, nismo smjeli učiniti, bez obzira na kritike koje dobijamo. Da, pojasnim, odluke koje smo donijeli, nismo ispoštovali. To je kod DNS-a prevršilo granicu strpljenja i pokopalo svaku nadu da uspješno možemo zastupati interese građana – kazao je Dragan Radić.

FOTO SRNA
FOTO SRNA

Političku situaciju u Prnjavoru, za Srpskainfo, pojasnio je Dane Malešević, podpredsjednik DNS-a Republike Srpske.

Svjesni smo da je postupak Opštinskog odbora u Prnjavoru, da tri odbornika pristupe novoj skupštinskoj većini, izazvao kritiku dijela  opozicionih stranaka, a naročito dojučerašnjih koalicionih partnera, kaže Malešević.

– Međutim, poslije lokalnih izbora Predsjedništvo Demokratskog narodnog saveza RS odlučilo je da opštinski i gradski odbori odluče, zavisno od situacije na lokalnom nivou, s kim će u koaliciju, vodeći prvenstveno računa o interesima građana ali i ugledu partije – precizirao je Dane Malešević, ne sporeći odluke trojice DNS-ovih odbornika u Prnjavoru.

FOTO: MILAN PILIPOVIĆ/RAS SRBIJA
FOTO: MILAN PILIPOVIĆ/RAS SRBIJA

– Stranke koje sebe smatraju bitinijim od DNS u Republici Srpskoj, uzimaju sebi za pravo da kritikuju postupke DNS-a, a ponašaju se na isti način u određenim sredinama. DNS stalno ističe tezu da moramo voditi računa o građanima, o mladima, penzionerima, borcima, o  svim stanovnicima Republike Srpske, podsticati strane investicije, otvarati radna mjesta, stvarati političke i ekonomske uslove za bolji život – zaključio je Malešević.

srpskainfo.com

PODIJELI