Republika Srpska je garant opstanka srpskog naroda

0
392
NJegova svetost patrijarh srpski Irinej rekao je večeras u Banjaluci da je Republika Srpska dio srpskog naroda i garant njegovog opstanka, te da rijeka Drina nije granica, nego most između Srpske i Srbije.

“Drugačije ne može da bude, jer smo mi jedan narod, sa istim jezikom, vjerom, običajima i kulturom. Velika mi je čast i radost što sam u Republici Srpskoj”, rekao je patrijarh srpski Irinej na svečanoj večeri koja je priređena njemu u čast.

Patrijarh je istakao da jedinstvo srpskog naroda u svakoj prilici mora biti jačano.

“To je uslov našeg opstanka. Republika Srpska je garant opstanka srpskog naroda na ovim prostorima i da je nije – pitanje bi bilo koliko bi Srba ovdje bilo”, dodao je patrijarh Irinej.

On je istakao da Srpska pravoslavna crkva okuplja svoj narod i u najtežim trenucima.

“Vjera je ono što sjedinjuje naš narod. Svjedoci smo da je vjera neprolazna, a najbolji primjer jesu događaji u Crnoj Gori”, kaže patrijarh srpski Irinej.

Patrijarh Irinej građanima je čestitao Dan Repulike.

Svečanoj večeri prisustvovali su predsjednik Narodne skupštine Nedeljko Čubrilović, predsjednik Srpske Željka Cvijanović, premijer Srpske Radovan Višković, srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodi, predsjedavajući Savjeta ministara Zoran Tegeltija, ministar odbrane Srbije Aleksandar Vulin, ministri u Vladi Republike Srpske i u Savjetu ministara, poslanici u Narodnoj skupštini i u parlamentu BiH, sveštenstvo Srpske pravoslavne crkve.

Večeri su prisustvovali i ambasador Rusije u BiH Petar Ivancov, ambasador Srbije u BiH Aleksandar Đorđević, predstavnici diplomatskog kora, zvanice iz javnog, društvenog i političkog života.

PODIJELI