Rezime stvaralaštva Ranka Preradovića u Prnjavoru

0
1344

Pisac Duško Popović predstavio je večeras u Prnjavoru svoju novu knjigu “Filozofsko u /po/etici Ranka Preradovića”, kojom je obuhvatio pet decenija rada ovog književnika, publiciste i književnog kritičara.
Autor knjige kaže da su ga kod pisanja ovog djela motivisala “tumbanja” vrijednosti u društvu i umjetnosti posljednjih godina, zbog čega su na površinu isplivali neki pojedinci koji to svojim radom nisu zaslužili.

“Pisci koji se nikome ne dodvoravaju su ostali u sjenci, a jedan od njih je i Ranko. On je čovjek koji ima jedinstven motiv stvaranja od početka do kraja – egzistenciju i odnos čovjeka prema čovjeku. NJegova veličina u literaturi je evidentna”, rekao je Popović.

Preradović je rekao da je ovo prva opsežnija analiza njegovog pjesničkog stvaralaštva.

“Kao pjesnik sam do sada imao sreću da mnogi književni kritičari iznose svoje mišljenje o djelima koja sam napisao, ali ovo mi je najdraže. Moj učenik i prijatelj Duško Popović je imao u rukama 15 knjiga, kroz koje je morao savladati sve što je u meni etičko, estetičko i pjesničko, a to nije bilo jednostavno”, zaključio je Preradović. /srna/

PODIJELI