ROMI U POTPUNOSTI INTEGRISANI U DRUŠTVO

0
513

Romi na području opštine Prnjavor u potpunosti su integrisani u društvo i stambeno su zbrinuti, rekla je Srni Snježana Mirković, predsjednik Udruženja “Romska djevojka”.

Mirkovićeva je povodom obilježavanja Svjetskog dana Roma napomenula da svi Romi u Prnjavoru imaju krov nad glavom, djeca se školuju i na ulici se ne može vidjeti da prosi nijedan pripadnik ove nacionalne manjine.

Ona je napomenula da je ovo jedino žensko udruženje na području opštine Prnjavor koje, osim Roma, ima veliko povjerenje i sugrađana drugih nacionalnosti.

“Koliko nam se obraćaju članovi našeg udruženja toliko nam se za savjete javljaju i sugrađani drugih nacionalnosti. Trudimo se da im pomognemo u skladu sa mogućnostima, u saradnji sa našim pravnicima obezbjeđujemo im i besplatnu pravnu pomoć”, navela je Mirkovićeva.

Predsjednik Udruženja Roma opštine Prnjavor Nenad Mirković podsjetio je da su, za 15 godina postojanja ovog udruženja, realizovani brojni projekti na poboljšanju životnog standarda ove populacije, od kojih je najznačajniji 21 stambeni objekat – 15 novih kuća, šest adaptacija i jedna nadogradnja.

“Među glavnim ciljevima nam je bilo i školovanje djece. Od naše opštine svake godine dobijamo besplatne udžbenike i školski pribor, od opštine i Centra za socijalni rad jednom godišnje sredstva za kupovinu odjeće i obuće, a sa nivoa BiH stipendije za srednjoškolce. Organizovani su i besplatni časovi informatike, engleskog jezika, te škola plesa”, rekao je Mirković.

On je podsjetio i na brojne akcije preventivne zdravstvene zaštite, kao i obezbjeđenje stalne socijalne zaštite.

“Angažovali smo se i na pronalaženju zaposlenja, sada oko 20 odsto Roma radi. Radimo i živimo kao i svi ostali građani ove opštine”, istakao je Mirković.

U Prnjavoru je danas povodom obilježavanja Svjetskog dana Roma održana ulična akcija podjele promotivnog materijala sa ciljem upoznavanja javnosti o značaju obilježavanja ovog dana za pripadnike romske nacionalnosti.

Organizovan je i okrugli sto sa predstavnicima opštinskih institucija tokom kojeg je održana prezentacija mladog aktiviste Dajane Mirković o posjeti logorima iz Drugog svjetskog rata u Poljskoj i NJemačkoj gdje su među najbrojnijim žrtvama bili Srbi, Jevreji i Romi.

Na području ove opštine živi 139 Roma u 41 porodici.

(Srna/T.S.)

PODIJELI