Rudar ponovo našao dragi kamen milionske vrijednosti

0
352

Tanzanijski rudar, koji je u junu preko noći postao milioner kad je prodao dva draga kamena vrijedna 3,4 miliona dolara, sada je našao i prodao i treći dragi kamen.

Taj kamen takođe ima milionsku vrijednost.

Rudar Saniniu Laizer je treći dragi kamen tanzanit pronašao u sjevernom dijelu Tanzanije, a kamen je težak 6,3 kilograma. Laizer ga je prodao za dva miliona evra i biće iskorišćen za pravljenje nakita.

Laizer je prije oko dva mjeseca od ministarstva rudarstva dobio 3,4 miliona dolara za drago kamenje ukupne težine 15 kilograma.

“Napraviću veliku žurku sutra”, rekao je tada Laizer, otac više od 30 djece.

Tanzanit može da se nađe samo na sjeveru Tanzanije i koristi se u izradi ukrasa i nakita.

Ova vrsta dragog kamenja se rijetko pronalazi, a jedan lokalni geolog kaže da će se tanzanit u narednih 20 godina u potpunosti potrošiti.

Dragi kamen može biti u nekoliko boja: zelenoj, crvenoj, ljubičastoj i plavoj.

Njegova vrijednost je u tome što se teško nalazi i što je njegova boja čistija procjenjuje se na više novca.

Laizer je ranije pronašao drago kamenje težine 9,2 i 5,8 kilograma, a najveći dragi kamen koji je dotad pronađen u Tanzaniji težio je 3,3 kilograma.

Predsjednik Džon Magufuli telefonirao je rudaru kako bi mu čestitao.

“Ovo dokazuje koliko je Tanzanija bogata”, rekao je predsjednik.

Magufuli je došao na vlast 2015. godine. Tada je obećao da će štititi interes rudarskog sektora i povećati prihode od toga.

Laizer, koji ima 52 godine, četiri žene i više od 30 djece, rekao je tada da će zaklati jednu svoju kravu kako bi proslavio.

Novac planira da investira u zajednicu u Simanjiru u Manjari.

“Želim da sagradim tržni centar i školu, koja će biti blizu kuće u kojoj živim. Ovdje ima mnogo siromašnih ljudi koji ne mogu da priušte školovanje djece. Nisam obrazovan, ali želim da svako može da se obrazuje. Volio bih da moja djeca mogu da profesionalno vode posao”, rekao je milioner.

Dodao je da iznenadna sreća neće promijeniti njegov način života i da je planirao da se i dalje stara o 2.000 krava. Rekao je da ne osjeća da treba da bude dodatno oprezan zbog iznenadnog bogatstva.

“Ima dovoljno obezbjeđenja i neće biti nikakvih problema. Mogu i noću sam da šetam”, rekao je rudar.

Rudari poput Laizera tražili su državne dozvole za tanzanit, ali ilegalno rudarstvo prevlađuje, posebno u blizini rudnika koji su u vlasništvu velikih kompanija.

Predsjednik Magufuli je 2017. godine naredio vojsci da izgradi zid od 24 kilometara oko rudnika Merelani, za koji se vjeruje da je najveće nalazište tanzanita.

Godinu dana kasnije Vlada je prijavila povećanje prihoda u rudarskom sektoru, koje je pripisala izgradnji zida, o čemu su izvještavali novinari BBC-ja Semi Avami i Dar es Salam.

/Nezavisne/

PODIJELI