Runić: Da li se povratničkim opštinama sprema italijanski scenario?

0
211

Načelnica opštine Drvar Dušica Runić izjavila je da je iz medija saznala za rješenje da “Krom reciklaža” ima rok od mjesec dana da ukloni tekstilni otpad dopremljen iz najugroženijih dijelova Italije tokom pandemije i premjesti ga na lokaciju Pasijak, kod Drvara, te zatražila da ono bude dostavljeno ovoj opštini kako bi se mogla uložiti žalba.

Runićeva je rekla za Srnu da federalna rješenja predstavljaju kupovinu vremena, te da 300 tona tekstilnog otpada isparava u Drvaru.

– Iz dana u dan javlja se sve više nelogičnosti u vezi sa otpadom iz Italije. Sad je otpad već recikliran i spreman za cementare, a do juče je bio sirovina za reciklažu, kako to – upitala je Runićeva.

Ona je upitala i zašto resorno kantonalno ministarstvo odbija da poništi rješenje o upravljanju otpadom ako je sad otpad namijenjen cementarama, te zašto je kantonalna Skupština odbila da prihvati zaključke kojima se tražilo preispitivanje zakonitosti izdatog rješenja.

– Šta se i zbog čega čeka? Nema pogona, otpad je nelagalno deponovan, obustavljen je dalji uvoz? U Federaciji BiH je zabranjen uvoz otpada radi deponovanja ili to ne važi za povratničke opštine – rekla je Runićeva.

Istakla je da se opet pokazuje tromost kantonalne i federalne administracije kada je riječ o Srbima povratnicima i povratničkim opštinama.

– Mi se suočavamo sa rapidnim porastom broja oboljelih od korone, a ispod prozora nam isparava 300 tona otpada koji je uvezen u vrijeme najveće pandemije iz najugroženijih dijelova Italije – rekla je Runićeva.

Upitala je da li se italijanski scenario sprema povratničkim opštinama, gdje je više od 70 odsto starije rizične populacije.

– Nastavljamo administrativnu borbu i opet apelujem na tužilaštva i istražne organe da ovaj slučaj što prije zaključe i da se odgovorni kazne – rekla je Runićeva.

Ministarka ekologije i turizma Federacije BiH Edita Đapo rekla je ranije Srni da firma “Krom reciklaža” Drvar ima rok od mjesec dana da tekstilni otpad koji je deponovan u Bihaću, Busovači, Kiseljaku i Grahovu deponuje na lokaciju Pasijak i obezbijedi njegovo spaljivanje.

/Srna/

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here