Rusi napravili bespilotni tenk VIDEO

0
1099

Novo rusko vozilo na daljinsko upravljanje „Vihor“ prikazano je na Međunarodnom vojno-tehničkom forumu „Armija 2016“, gdje je dobilo pozitivne kritike.

Bespilotni tenk je baziran na pješadijskom borbenom vozilu BMP-3, a njegov naziv „vihor“ ističe nadu da će novo rusko tajno oružje predstavljati prekretnicu na bojnom polju. Taj autonomni borbeni sistem je težak 14,7 tona i izgleda kao da je izašao iz akcionog filma, sa robotskom kupolom koja automatski cilja kopnene i vazdušne mete u cilju zaštite strateških objekata i smanjenja broja žrtava.

„To je robotski sistem. To znači da može da ga kontroliše operator ili da samostalno izvršava određene zadatke. Na primjer, može da dođe do destinacije bez ljudske kontrole i da sam izbjegava prepreke“, izjavio je zamenik direktora sevastopoljskog Naučno-tehničkog centra „Impuls 2“ Dmitrij Bogdanov.

Tenk se kreće impresivnom brzinom od 60 km/h po zemlji, a čak može da ide i kroz duboku vodu. Naoružan je automatskim topom kalibra 300 mm 2A72 sa 500 granata, koaksijalnim mitraljezom i ima šest antitenkovskih raketa sa navođenjem.

Osim „Vihora“, koji je bio u centru pažnje vojno-tehničkog foruma „Armija 2016“, ruski proizvođač oružja „Rosoboroneksport“ pokazao je oklopno vozilo na daljinsko upravljanje „Uran 9“ sa topom kalibra 30 mm koji može da ispaljuje 350-400 metaka u minuti, pucajući visokoeksplozivnom protivoklopnom municijom. Očekuje se da mali ubica koji dostiže visinu od samo tri metra uđe u vojnu službu 2017. ili 2018. godine, ali izvještaji navode da će ovo borbeno vozilo biti spremno do kraja ove godine. Rusija planira da izvozi taj neprobojni tenk, za koji neki vojni analitičari brinu da će poremetiti tradicionalnu kopnenu borbu zbog velike smrtonosnosti, bez opasnosti za vojnika koji daljinski kontroliše sistem, što bi moglo da izazove prvi plotun u futurističkom ratu dronova.

sputnjik

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here