Za Rječnik sa “đikanima” koji vrijeđa Srbe 10.000 KM iz budžeta

0
802

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović dao je iz budžetske rezerve 10.000 KM autoru skandaloznog “Rječnika bosanskog jezika” Dževadu Jahiću, koji je u svom “djelu” iznio najcrnje uvrede na račun Srba, piše “Glas Srpske”.

Izetbegović je odluku o korišćenju novca tekuće rezerve iz budžeta institucija BiH, koja bi po pravilu trebalo da služi za vanredne situacije i nepredviđene troškove, donio prošlog mjeseca.

Na Jahićevoj listi skandaloznih riječi je i “đikan” za koju je u rječniku naveo tmačenje – “seljačina, neotesani mladić, obično pravoslavac brđanin, stočar, čobanin, bosanski pravoslavac četničkog porijekla koji je genetski četnik”.

Poslanik SNSD u Predstavničkom domu parlamenta BiH Dušanka Majkić kaže da je skandalozno da novac iz budžeta koji pune i građani Republike Srpske odlazi za promovisanje uvreda srpskog naroda.

Ona je dodala da je loše što se članovi Predsjedništva BiH jedan drugom ne miješaju u posao kada je riječ o raspodjeli budžetske rezerve, te da su srpski predstavnici u Savjetu ministara BiH trebali pokrenuti pitanje zabrane skandaloznog rječnika.

Srpski član Predsjedništva BiH Mladen Ivanić izjavio je da Izetbegović mora da kaže zašto je dao novac Jahiću, te da takvi potezi sigurno ne doprinose pomirenju u BiH.

“Nažalost, nema mehanizma da se to spriječi”, rekao je Ivanić.

Lingvista Miloš Kovačević kaže da se postavlja pitanje da li Izetbegović podrškom autoru rječnika podržava odnos prema Srbima u BiH kao neravnopravnom narodu.

“To je logično pitanje ako se zna da rječnik čiji je autor Jahić ima negativan odnos prema srpskoj kulturi i istoriji i da na potpuno iskrivljen i sarkastičan način prikazuje pojedine pojmove koji nemaju nikakve veze sa jezikom, ali imaju sa jezikom mržnje”, rekao je Kovačević.

glas
PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here