Rusi Staljinu “praštaju” žrtve

0
929

Opada broj građana Rusije koji krive Staljina za velike ljudske žrtve u Drugom svjetskom ratu. Prema najnovijem istraživanju samo 12 posto ispitanika smatra da je Staljin krivac za to što su Sovjeti imali najviše poginulih i ranjenih, dok je prije dvije decenije, 1997. godine tako mislilo čak 34 odsto.

Svakako da je na rezultat istraživanja “Levada centra” uticao pad broj živih učesnika rata u posljednjih desetak godina. Ispitivanja javnog mnjenja pokazuju da je sve veći broj onih koji misle da je Staljin bio dobar vojskovođa.

Istraživanje koje je paralelno napravio Fond javnog mnjenja o ulozi nekadašnjeg vrhovnog komandanta Josifa Visarionoviča Staljina, pokazalo je da svaki drugi građanin ima pozitivno mišljenje. Sociolozi objašnjavaju rast popularnosti Staljina pogoršanjem međunarodne situacije, pa on građane Rusije asocira na velike sovjetske pobjede bez obzira na to što se zna da je njegov režim u određenim periodima kao jednu od osnovnih karakteristika imao masovna hapšenja.

Devedesetih godina prošlog vijeka novine su bile pune tekstova u kojima se kritikovala Staljinova vladavina, o tome su emitovane i televizijske emisije, pa je logično što je procenat onih koji su se negativno odnosili prema Staljinu bio znatno veći nego danas.

Sada su ruski sociolozi željeli da saznaju šta građani misle o razlozima zbog kojih su gubici SSSR u Drugom svjetskom ratu bili znatno veći od onih koje su imali Nijemci.

Dok jedni krive Staljina da nije pripremio vojsku za rat, mnogo je onih koji misle da su glavni uzroci velikog broja žrtava okrutnost Nijemaca i njihovih saveznika, kao i neočekivani početak rata.

Sovjetski Savez je prema podacima službene statistike stanovništva u Drugom svjetskom ratu izgubio 26,6 miliona ljudi, od čega 8,7 miliona vojnika i oficira.

Profesor Akademije vojnih nauka Grigorij Krivošejev tvrdi da je na frontu protiv SSSR poginulo 3,6 miliona njemačkih vojnika. Istovremeno, njemački istoričar Ridiger Overmans kaže da je za vrijeme cijelog Drugog svjetskog rata, na svim frontovima od 1939. do 1945. godine, njemačka vojska izgubila 5,3 miliona ljudi.

Za razliku od Amerikanaca, gdje se kroz medije nameće stav da su oni porazili Hitlera u Rusiji, 28 odsto anketiranih građana kaže da Sovjeti ne bi mogli da pobjede fašiste bez pomoći saveznika. Doduše, čak dve trećine Rusa misli da bi i bez podrške Zapada SSSR pobjedio Hitlerovu Njemačku, ali da bi, u tom slučaju, broj žrtava bio još veći.

(Novosti)

PODIJELI