Rusija i Kina predložile plan za Sjevernu Koreju, SAD protiv

0
828

SAD odbacuju plan “dvostrukog zamrzavanja” sa Sjevernom Korejom, izjavio je američki državni sekretar Reks Tilerson.

“Cilj pregovora, ako i kada dođemo do toga, jeste potpuna, proverljiva i nepovratna denuklearizacija Sjeverne Koreje. Sve zemlje imaju ovaj zajednički cilj”, rekao je on govoreći na konferenciji u Vankuveru o Sjevernoj Koreji.

Prema njegovim riječima, SAD „odbacuju pristup dvostrukog zamrzavanja‘, u kojem se legitimne vojne vežbe postavljaju na isti nivo kao i protivzakoniti postupci Sjeverne Koreje”.

Plan “dvostrukog zamrzavanja” predložile su Rusija i Kina za rješavanje situacije u vezi sa nuklearnim programom Pjongjanga.

Plan “dvostrukog zamrzavanja” predviđa da Sjeverna Koreja zaustavi sve nuklearne probe i lansiranja balističkih raketa, a SAD i Južna Koreja prekinu velike vojne vježbe koje Pjongjang stalno koristi kao izgovor za raketne probe.

“Kampanja pritiska će se nastaviti sve dok Pjongjang ne preduzme odlučne korake za denuklearizaciju”, rekao je Tilerson i dodao da je ovo “strategija koja zahteva strpljenje”.

“Moramo da insistiramo na punom izvršenju sankcija Savjeta bezbjednosti UN, jer je ovo slovo zakona. Posebno podstičemo Kinu i Rusiju u ovom pitanju”, istakao je Tilerson.

Američki državni sekretar Reks Tilerson održaće ministarski sastanak o Sjevernoj Koreji u Vankuveru od 15. do 17. januara.

Sastanak ministara spoljnih poslova više zemalja, koji organizuju SAD i Kanada, biće posvećen bezbjednosti i stabilnosti na Korejskom poluostrvu. Stejt department je naveo će sastanak „pokazati međunarodnu solidarnost protiv opasnog i nezakonitog nuklearnog i balističkog programa Sjeverne Koreje”.

U Vankuver će otići i šef Pentagona Džejms Matis. Stejt department je naveo da će Sjedinjene Američke Države i njihovi partneri razgovarati o mogućnosti pomorskog presretanja brodova koji narušavaju sankcije.

(sputniknews.com)

PODIJELI