RUSIJA PROTJERUJE COCA COLU I PEPSI?

0
887

 

Ruski poslanik zatražio je da se zabrane sokovi iz SAD i da to bude jedna od kontra-mjera na uvedene sankcije Zapada.

Šef Ruske Partije penzionera poziva na bojkot Coca Cole i Pepsija, tvrdeći da su ti giganti glavni sponzori antiruskih političara. On tvrdi i da bi taj potez podstakao domaće proizvođače bezalkoholnih pića.

-Kao prijedlog kontra-sankcija Vlade, predlažemo ograničavanje uzvoza proizvoda kompanija Koka kola i Pepsiko, koji aktivno podržavaju sankcije protiv Ruske Federacije, napisao je Igor Zotov u pismu ruskom premijeru.

Zotov, koji je poslanik u ruskoj Dumi, istakao je da prema raspoloživim informacijama, ovi sokovi su “izuzetno štetni za ljudsko zdravlje” i da stoga njihov uvoz predstavlja samo štetu po zdravlje ruskog naroda.

On je dodao bi bilo logično da svi proizvođači sokova koji prodaju svoje proizvode u Rusiji, koriste samo ruske sirovine sertifikovane od strane ruskih državnih organa, te da bi američki sokovi samo pod ovim uslovima eventualno mogli da ostanu na ruskom tržištu.

Ovaj posljednji njegov prijedlog prokomentarisao je direktor Saveza proizvođača bezalkoholnih pića Dmitri Petrov, koji je rekao da su Kola i Pepsi u Rusiji od ruske vode i šećera, ali da je glavni sastojak koji je inače poslovna tajna, uvezen.

Petrov dodaje i da bi ova zabrana dovela do manjka sokova u Rusiji, jer ova dva giganta drže oko 40 odsto proizvoda na tom tržištu. Drugi negativan efekat bio bi smanjenje poreskih prihoda i povećanje nezaposlenosti.

PODIJELI