Ruski milijarderi teški 402 milijarde dolara

0
430
Bogatstvo od 402 milijarde dolara posjeduju 102 ruska milijardera zajedno, navodi “Forbs”.

Oni imaju 289 sinova i kćeri. Ako bi svakom djetetu dali podjednako, uzimajući u obzir različitu količinu novca koju posjeduju, nasljednici bi dobili 1,4 milijarde dolara u prosjeku.

Najviše bi naslijedio sin Vagita Alekperova, dvadesetsedmogodišnji Jusuf, koji je studirao na Fakultetu nafte i gasa “Gubkin” u Moskvi i radio dvije godine na naftnim poljima. On bi mogao da dobije 17 milijardi dolara.

Jusuf još ne zna da li će naslijediti svog oca u kompaniji “Lukoil”.

Jahangir Mahmudov ima nešto više od 30 godina i jedini je nasljednik Iskandera Mahmudova, ruskog biznismena uzbekistanskog porijekla, vlasnika fabrike bakra “UGMK”.

On potencijalno može da zaradi na nasljedstvu 6,9 milijardi dolara.

Jahangir je završio poslovne škole u Londonu, radio je kao savjetnik generalnog direktora željezničke “Aero-ekspres” linije u Rusiji, kao i u bankarskoj grupaciji Goldman Saks. Sada je zamjenik generalnog direktora fabrike cinka u Čeljabinsku.

Na vrhu spiska nasljednika je i Aleksis Kuzmičov, sin osnivača investicione kompanije “Leter van” i “Alfa grupe” Alekseja Kuzmičova, čija je imovina procijenjena na 7,1 milijardu dolara.

Ako Tara i Adrijan, djeca industrijalca i filantropa Andreja Meljničenka, podijele očeve milijarde, svako će dobiti po 7,3 milijarde.

Među nasljednicima, prema “Forbsu”, visoko se kotiraju Viktorija Miheljson i njen brat, čije ime nije poznato javnosti. Oni bi dobili po 8,9 milijardi dolara.

NJihov otac Leonid Miheljson je vlasnik kompanije “Novatek”, najvećeg privatnog gasnog giganta u Rusiji, prenosi “Ruska riječ”.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here