SAD uvele nove sankcije Rusiji; MSP: Osveta zbog Sirije

0
523

Sjedinjene Američke Države uvele su sankcije ruskim, iranskim, sjevernokorejskim i kineskim pojedincima i pravnim entitetima, optuživši ih za kršenje američkog zakona o neširenju oružja za masovno uništenje, javlja danas Tass pozivajući se na saopštenje američkog Stejt departmenta.

Na listi sankcionisanih se nalaze 28 pojedinaca i pravnih entiteta, navodi ruska agencija.

Američka vlada je saopštila da bi svi oni mogli da “imaju potencijal da pruže materijalni doprinos” razvoju krstarećih ili balističkih raketnih sistema u Iranu, Siriji ili Sjevernoj Koreji.

Među sankcionisanima su, između ostalih, ruski Centar za obuku za korišćenje raketa zemlja-vazduh, 18. Centralni naučno-istraživački institut ruskog Ministarstva odbrane u Kursku, ruski Istraživačko-proizvodni koncern (BARL), a nove sankcije uvedene su i Glavnom obavještajnom direktoratu Generalštaba ruske vojske (bivši GRU).

Na listi je i korpus iranske islamske Revolucionarne garde, iranske vazduhoplovne i vojne kompanije, jedna kineska trgovinska korporacija, libanski Hezbolah, sirijske vazduhoplovne snage i Centar za naučne studije i istraživanja, kao i tri pravna entiteta iz Egipta, Turske i UAE.

Mnogi od gorepomenutih pravnih entiteta odavno su pod sankcijama američkog Ministarstva finansija, napominje Tass.

Uvođenjem novih sankcija Rusiji, Sjedinjene Američke Države pokušavaju da se revanširaju za fijasko raketnog napada na Siriju, koji je izvršen 14. aprila, saopštilo je rusko Ministarstvo spoljnih poslova, prenosi Sputnjik.

“Rusiju formalno pokušavaju da optuže da narušava američki zakon kojim se zabranjuje vojno-tehnička saradnja sa Iranom, Sjevernom Korejom i Sirijom, što nema nikakve veze sa našom zemljom. Zapravo, očigledno se radi o banalnoj želji da se obračunaju zbog fijaska koji je bio raketni napad na Siriju, koji su SAD izvršile 14. aprila zajedno sa Britanijom i Francuskom, protivno međunarodnom pravu”, stoji u saopštenju.

Rusko ministarstvo precizira da su takvi zaključci donijeti na osnovu činjenice da se na američkom spisku sankcija nalazi Centar Gatčinski za obuku protivavionskih snaga Vojno-kosmičke akademije “Možajski” i 183. gardijskog protivavionskog raketnog puka oružanih snaga Rusije.

“Očigledno zbog toga što su dobro obučavali vojnike sirijske protivvazdušne odbrane koji su oborili većinu raketa zapadnih agresora”, dodaje se u saopštenju ruskog Ministarstva.

Navodi se da se ograničenja SAD odnose na Glavnu obavještajnu upravu Generalštaba oružanih snaga Rusije i kompaniju “Rosoboroneksport”, protiv kojih je američka strana više puta uvodila sankcije.

“Sadašnje sankcije su faktički priznanje da su pripadnici sirijske protivvazdušne odbrane 14. aprila ubjedljivo pokazali mogućnosti sovjetskog i ruskog oružja, pogađali su pravo u raketne ciljeve”, zaključuje rusko Ministarstvo spoljnih poslova.

PODIJELI